« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
PRIJEPODNE
1. 8:00-8:45
2. 8:50-9:35
3. 9:40-10:25
4. 10:45-11:30
5. 11:35-12:20
6. 12:25-13:10
POSLIJEPODNE
1. 14:00-14:45
2. 14:50-15:35
3. 15:40-16:25
4. 16:45-17:30
5. 17:35-18:20
6. 18:25-19:10
Svjetski dan hrane (World Food Day) obilježava se svake godine dana 16. listopada na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization). FAO - Svjetsku zdravstvenu organizaciju osnovali su Ujedineni narodi 1945. godine.
Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zbog toga što je hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Na taj dan se podsjeća na važnost hrane i na to da još uvijek u svijetu nema dovoljno hrane za sve. Ove godine tema je “Agrikulturna kooperativnost/zadruga – ključna za nahraniti svijet”. FAO na svojim službenim stranicama kaže da je zadruga posebna vrsta poduzetnosti i da ima dva cilja - zadovoljiti potrebe svojih članova i postići profit i samoodrživost.
Prema posljednjim podacima koje je FAO objavila 9. listopada ove godine, u svijetu je pothranjeno gotovo 870 milijuna ljudi tj. svaki osmi čovjek. Velika većina pothranjenih je iz zemalja u razvoju, njih čak 852 milijuna, dok 15 milijuna dolazi iz razvijenih zemalja. Ako gledamo posljednja dva desetljeća, broj gladnih u svijetu se smanjio. Dok je 1992. godine postotak pothranjenih u svijetu iznosio 19% svjetske populacije (milijardu ljudi), danas je taj postotak 12%, što je napredak, ali nedovoljan.