preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti

Login
Sada je točno...

Logo škole

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Šk. kalendar '21./'22.

Raspored zvonjenja

Click here for more graphics and gifs!

PRIJEPODNE

1. 8:00-8:40

2. 8:45-9:25

3. 9:35-10:15

4. 10:30-11:10

5. 11:15-11:55

6. 12:00-12:40

POSLIJEPODNE

1. 14:00-14:40

2. 14:45-15:25

3. 15:35-16:15

4. 16:30-17:10

5. 17:15-17:55

6. 18:00-18:40

Knjižnica

DIGITALNI KATALOG

e-Twinning škola

e-Škola smo od 2016.

Office 365

Microsoft Showcase

Microsoft Showcase School

za 2016./2017.g. i 

2018./2019.

Mi smo ENABLE škola

DABAR

Korisno za učitelje

ncvvo

Kninska tvrđava/muzej

TZ Knin

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2011.

Ukupno: 2004485
Ovaj mjesec: 4359
Projekt OŠDZ

Erasmus+ Logo i web

Anketa (mala)
Radujete li se početku školske godine?Školski profili

Upisi u srednju školu

Obrazovanje

Sigurniji internet

Red Button MUP

Izdavačke kuće

 

Edutorij eŠkole

Časopisi

Portali i e-novine

net.hr

24sata.hr

Dnevnik.hr

Jutarnji list.hr

tportal.hr

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Djeca i mobiteli
Autor: Danijel Forjan, 7. 11. 2012.

Mobilni telefoni su nekada bili luksuz, a danas su nužno potrebni  većini članova prosječne obitelji. Po broju "pametnih mobitela", Hrvatska je na petom mjestu među zemljama centralne i istočne Europe. Istraživanje je pokazalo kako čak jedna od četiri majke svojoj uznemirenoj djeci, kako bi ih zabavila, u ruke daje mobitel.


djevojcica_i_mobitel

Kampanje mobilne telefonije na sve strane nude svoje proizvode i usluge po pristupačnim cijenama i roditelji se često odlučuju na kupnju mobitela i mlađim osnovnoškolcima. Razlozi su razumljivi; roditelj je mirniji ukoliko zna da u svakom trenutku može uspostaviti kontakt sa svojim djetetom.

Starije generacije se znaju zapitati; Kako smo nekada funkcionirali bez tih spravica?
S više grča u želucu, dočekujući djecu na prozoru i sl.
Naravno da trebamo koristiti pogodnosti modernih tehnologija, ali informirano i promišljeno.
Sveučilište u Firenci je provelo zanimljivu studiju o ranom korištenju mobitela. Prema toj studiji, čak i četverogodišnjaci posjeduju mobitele i nose ih u vrtiće. Talijanska vlada je zabranila korištenje mobitela u razredima, ali se tog pravila rijetko tko pridržava.

Prednosti i nedostaci

Najveća prednost korištenja mobitela kod djece je nedvojbeno - komunikacija i informiranost roditelja i djeteta. Informiranje doprinosi osjećaju sigurnosti za obje strane. Isto tako, služeći se mobitelom dijete razvija mnogobrojne vještine korištenja suvremenom tehnikom. Mobiteli, kao i računala, video igrice, fotoaparati... postaju vrlo rano sastavnim dijelom dječjeg života i razvoja. Djeci treba pomoći u razumijevanju tehnologija, te ulogama i utjecaju određene tehnologije na njih same i druge.

Međutim, ne smiju se zanemariti ni negativne strane korištenja mobilnih aparata.
Prečesto kontaktiranje i razmjena informacija putem mobitela može i dijete i roditelja ometati u dnevnim poslovima, te time, upravo suprotno od poželjnog, pridonijeti nesigurnosti ili nesamostalnosti.

Obzirom da mobitel odvlači pozornost od učenja i šteti koncentraciji, djeca bi mobitele trebala isključiti barem za vrijeme školske nastave i učenja.

mobitel_u_skoli


Nadalje, skupi mobiteli mogu dijete učiniti metom krađe, bilo od strane odraslih, vršnjaka, ili starijih učenika. U današnje vrijeme, mobiteli su često i pokazatelj socijalnog statusa, pa tako djeca s jeftinijim mobitelima, a pogotovo ona bez mobitela mogu biti izložena zadirkivanju i vršnjačkom nasilju.

Obzirom na nove mogućnosti mobilnih uređaja, djeci mogu biti dostupni i štetni sadržaji te internet bez roditeljske kontrole. To, osim nepredviđenih troškova, može loše utjecati na djetetov razvoj te izlaže dijete nasilju putem moderne tehnologije.

Tu je i potencijalna štetnost zračenja mobitela. Preporuka je da se mobitel radije koristi na otvorenom, a Handsfree slušalice su jedna od opcija za zaštitu od štetnog zračenja.

U kojoj dobi djetetu nabaviti mobitel?

Roditelji o tome odlučuju individualno, ovisno o potrebama i mogućnostima, a to je najčešće u vrijeme kad dijete kreće u školu bez pratnje.
Britanski znanstvenici smatraju da djeca mlađa od 12 godina ne bi trebala koristiti mobilne telefone. Oni su pokrenuli dosad najtemeljitiju studiju o utjecaju mobitela na ljudsko zdravlje. Prema toj studiji, djeca bi mobitele trebala više koristiti za slanje sms poruka, a manje za razgovor. Djeca su, naime, osjetljivija na zračenje mobitela, jer je njihov imunološki sustav još uvijek u razvoju.

I psiholozi upozoravaju roditelje na opasnosti koje se kriju kad djeci mlađoj od 12 godina poklanjaju mobitele.
Djeca postaju sve ovisnija o tehnološkim igračkama, umjesto da razvijaju osobne kontakte. Stručnjaci ukazuju da često tipkanje SMS-a putem T9 rječnika, mijenja odnos prema jeziku i pravopisu.

 

sms


Nadalje, mlađa djeca nerijetko gube, zaboravljaju ili oštećuju svoje mobitele i to je nešto na što roditelji trebaju računati.

Dječja želja za mobilnim telefonom ne smije biti glavni razlog za kupnju. Mobitel je odgovornost i uvijek ga stignete kupiti. Važnije je pitanje kako ga koristiti.

Kako dijete treba koristiti mobitel?

Djetetu je nužno dati smjernice kako funkcionalno koristiti mobitel. Možete nabaviti mobitel sa SIM karticom (na bon, a ne na pretplatu), i uputiti dijete koliko ima novaca na raspolaganju.

Važno je postaviti jasna pravila kada i kako koristiti mobitel, gdje ga se smije koristiti, a gdje i kada ne. Iznimno je važno uputiti dijete kome smije dati svoj broj. Roditelji trebaju biti upućeni u djetetove kontakte, a to je tim važnije ukoliko je dijete mlađe dobi. Obzirom na sve veći porast broja djece izložene seksualnom i drugom zlostavljanju putem mobitela, potrebno je naučiti djecu kako sigurno koristiti mobitele, kako prepoznati moguće opasnosti, te kako se zaštititi. Dijete treba znati koje su aktivnosti opasne i rizične pri služenju mobitelom (npr. razmjenjivanje fotografija).

Nemoguće je ukloniti sve opasnosti kojima dijete može biti izloženo pri korištenju mobitelom i drugim modernim tehnologijama, ali roditelji mogu mnoge opasnosti pravovremeno prevenirati. Da bi sa svojim djetetom uspostavili odnos koji se bazira na međusobnom povjerenju, roditelji trebaju biti nenametljivo uključeni u djetetove aktivnosti. To podrazumijeva da se roditelji trebaju i sami dodatno educirati. Nerijetko možemo čuti;
"Moje dijete se bolje razumije u mobitel ili računalo od mene."
U takvom slučaju, roditelji ne mogu pružiti djetetu dostatan razgovor i dovoljno informacija.

Ukoliko je roditelj kvalitetno prisutan u životu svojeg djeteta, znatno je veća vjerojatnost da će mu se dijete obratiti za pomoć u raznim situacijama, pa i onima koje su vezane uz korištenje mobitela.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju