2014-02-13 09:42:29

Valentinovo

Valentinovo je dan kada se, osim Božića, diljem svijeta pošalje najviše čestitki. Dan zaljubljenih čestitaju i djeca svojim roditeljima, odrasli svojim prijateljima i dragim osobama, i naravno, zaljubljeni. Taj jedan dan u godini osobe žele svojim najdražima naglasiti koliko ih vole i koliko im znače. Onima koji su uz nas najčešće se daruje neki romantični znak pažnje i ljubavi, ali i neka lijepa riječ ili stih na čestitkama može nekome zasuziti oči.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II.

Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.                          

 

Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.


Tradicije Valentinova su različite po zemljama.
U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu.
U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku "ti imaš ključ mog srca".
U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

 

Danas je Valentinovo dan povećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci. Saznajte što je prava ljubav (što je to ljubav)te pogledajte savjete proslava Valentinovo .Svakako ne smijete zaobraviti važnost darivanja na dan zaljubeljenih, nije potrebno trošiti ogromne svote novaca kako biste nekome pokazali da Vam je stalo pokloni za Valentinovo neizostavan su dio svakog dana zaljubljenih. Pogledajte ideje za romantični pokloni za Valentinovo i ideje za pokloni za Valentinovo za žene.

 

Ovo su neke od mnogih ljubavnih poruka koje možete napisati na svoje čestitke.

 

"Najveća sreća u životu jest kad u očima voljene ugledaš sebe!

"Kada bi nebo bilo papir, a zvjezdice pisati znale, moju ljubav prema tebi opisati ne bi znale!."

"Ljubav je kad ostajete stisnuti pod kišobranom još dugo nakon što je kiša prestala." (Stuart i Linda MacFarlane)

"Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi." (Michelangelo Buonarroti)

"Ako je grijeh što te volim, neka mi se to nikada ne oprosti..."

"Ako odem u nebo prije tebe, na svaku zvijezdu ću napisati tvoje ime, tako će svi anđeli znati koliko mi značiš..."

"Ljudi kažu da postoji mudrost glave i mudrost srca." (Charles Dickens)

"Čuvaj me u malom kutku svog srca! Neka ti moje misli ne remete ni jedan trenutak života, a voli me tek toliko da znam da postojim!

"Bez tebe je sve ništa, a s tobom je ništa sve!"

"Savršena je ljubav ona koja nas čini nesretnima." (Soren Kierkegaard)

"Nitko ne zaslužuje tvoje suze. Ako i postoji osoba koja ih zaslužuje, ona ih neće izazvati." (Gabriel Gracia Marquez)

"Ljubav nikad ništa ne zahtijeva, već samo daje. Ljubav samo pati, nikada se ne kaje i nikada se ne sveti." (Mahatma Gandhi)

"Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobijediti." (Eva Gabor)

Za one koje su daleko...

"Daleko si od očiju, ali od srca nisi. Jedino što mi nedostaje znaj da si ti. Nisi zvijezda ni anđeo, ni Bog da te molim, ali si osoba koju ludo i iskreno volim..."

"Daleko si voljena moja, duge su mi tamne noći, ali ljubav snagu mi daje da izdržim u samoći. Daljina nas dijeli, ljubav nas spaja, teško je bez tvog zagrljaja...

"Nekada moraš otići, da vidiš tko će doći za tobom. Nekada moraš pričati tiše, da vidiš tko te sluša. Nekada se moraš potući, da vidiš tko je na tvojoj strani. Nekada moraš donositi pogrešne odluke, da vidiš tko će ih ispraviti. Nekada moraš voljenoj osobi dopustiti da ode da vidiš voli li te dovoljno da se vrati."

"Ako si daleko ništa ne smeta, vječna ljubav ostaje i da si na kraju svijeta..."

Pronađite sve o Valentinovu na sljedećoj stranici: http://www.teen385.com/valentinovo


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin