2014-02-21 12:42:55

Što svaki dječak treba znati o "muškosti"

Od najranije dobi, dječake se često ohrabruje frazama poput; "ponašaj se kao muško", "stisni zube", "dječaci ne plaču" i sl.

sto svaki djecak treba znati o muskosti

 

Takva očekivanja dječacima pružaju vrlo uzak pogled na muškost, i oni postaju prilično zbunjeni. Mnogi tek u odrasloj dobi počinju mijenjati stereotipe koji im otežavaju život.

Sve počinje u roditeljskoj kući, gdje veliku ulogu u formiranju stavova dječaka imaju očevi. Pozitivni uzori i zdrava komunikacija, pomoći će malenom dječaku da izraste u stabilnog muškarca.

Kako dječacima pružiti ispravan pogled na stvari?

 U redu je pokazati emocije 

Roditelji trebaju objasniti sinovima da je prirodno osjećati i pokazati emocije, kojih ljudsko biće ima cijeli spektar; strah, sreću, tugu, razočarenje, ljubav, ljutnju i sl. Osjećaji nas povezuju s drugim ljudima i s nama samima, a prihvaćanje osjećaja nas oslobađa. I ne brinite. Vaš dječak neće izrasti u "velikog plačka". S vremenom će se (kao i svi, uostalom), naučiti nositi s određenim situacijama i neće više tako intenzivno proživljavati svoje emocije, a u isto će vrijeme biti lišen nagomilanih frustracija.

 Nema potrebe stalno dokazivati  muškost 

U našem društvu, dječaci osjećaju da je njihova muškost pod "prismotrom". Od "macho" poza do želje da budu glavni u grupi, mnogi dječaci misle kako se trebaju svakodnevno dokazivati. Osim toga, zbog raznih komentara, dječaci se osjećaju prozvanima i žele obraniti svoju muškost. Potrebno ih je učiti samopouzdanju, a ne aroganciji. Objasniti im da je važno biti opušten i zadovoljan sobom.

 Djevojčice nisu najgora stvar 

Zasigurno ste čuli kako roditelji govore sinovima; "ne ponašaj se kao djevojčica", kao da je biti djevojčica najgora stvar na svijetu. Takvim riječima i ponašanjem neizbježno šaljemo poruku da su djevojčice manje vrijedne, što stvara iskrivljenu sliku o spolovima. Dječake treba naučiti da istinska muškost uključuje poštovanje spram suprotnog spola.

 U redu je ne biti dobar u sportu 

Neki dječaci nisu sportski tipovi. Zbog toga mogu biti na meti zadirkivanja i potrebne su godine da se riješe srama. Dječaci su pod velikim pritiskom da budu uspješni u sportu, a na one koji ne vole sport se gleda sumnjičavo. Zbog toga dječaci moraju naučiti da njihova muškost nije vezana uz spretnost i sposobnost hvatanja lopte.

Muškarac ne mora biti krupne građe

U crtićima, stripovima i sl., dječaci nailaze na predodžbu "pravog muškarca" kao visokog i mišićavog. Zbog toga se dječaci koji nemaju takve fizičke predispozicije mogu osjećati manje vrijednima i to kompenzirati kroz nepoželjna ponašanja. Skrenite pozornost svojem dječaku na kvalitete koje doista čine pravog muškarca; pouzdanost, upornost, plemenitost.., a to su vrednote koje dolaze iz srca i uma.

Nasilje ništa ne rješava

Mnogi dječaci misle da je nasilje jedini način da se riješi neki sukob. Do toga ih može dovesti osjećaj da ih se ne poštuje ili da su na neki način ugroženi. Ta se stalna agresija počne provlačiti kroz sve aspekte života mladog muškarca. Stoga je dječake potrebno naučiti da nasilje samo stvara novo nasilje te da postoje druge, zdravije tehnike rješavanja sukoba. Muškost nije definirana sposobnošću da se nekoga povrijedi ili da se dominira nad drugima.

Muškarac ne treba imati "puno cura"

U nešto kasnijoj dobi, previše dječaka dokazuje svoju muškost "osvajanjem" suprotnog spola. Učimo svoje sinove da poštuju sebe i suprotan spol i da stvaraju veze koje će ih obogaćivati na svim razinama.

U redu je razgovarati

Uvriježeno je mišljenje da muškarci manje pričaju i da mnoge stvari "zadržavaju za sebe", a da je suprotno znak slabosti i ranjivosti. Dječaci to uče. Pokušajte stvoriti opušteno i sigurno okruženje, u kojem će se dječaci osjećati ugodno i slobodno govoriti o čemu god žele, a ponajprije o svojim emocijama. Pritom je vrlo važno doista poslušati ono što žele podijeliti s nama.

 

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin