2014-04-22 18:16:53

Noć knjige 2014

22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige. Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora, slavi se od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu, prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku.

Svjetski dan knjige i autorskih prava proglasio je UNESCO 15. studenog 1995., a obilježava se u više od stotinu zemalja. Dan 23. travnja izabran iz nekoliko  razloga, tad je umro poznati književnik Miguel de Cervantes i rođen William Shakespeare, a sama zamisao temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Sv. Jurja. Prema tradiciji iz srednjeg vijeka muškarci svojim djevojkama na dan Svetog Jurja poklanjaju ruže, a od  1925. one zauzvrat  muškarcima poklanjaju knjige.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim zemljama, 23. travnja održava se World Book Night (Svjetska noć knjige).

U Hrvatskoj Noć knjige se obilježava od 2012. godine. Tim povodom knjižare, knjižnice i mnoge druge javne ustanove postaju mjesto održavanja raznovrsnog, zanimljivog programa koji traje od 18 sati do 1 iza ponoći. Sve to radi promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

 

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin