2014-10-02 15:21:40

Sveti Franjo Asiški - zaštitnik božjih stvorenja

Povodom rođenja svetog Franje Asiškog (3.10.) i povodom Dana zaštite životinja koji se obilježava 4.10. vjeroučiteljica Danira Marić je izradila prigodan pano. U nastavku pročitajte neke od zanimljivosti vezanih za ovog sveca.

Mnogo je svetaca koji nose ime Franjo.

 

Najpoznatiji je Franjo Asiški. Rođen 1182. u Asizu (Italija).

Po naravi veseo i društven. Bio je iz bogate kuće. Otac mu je bio talijanski trgovac, a majka Francuskinja. Zanesen viteškim romantičnim željama pošao je u rat kad se grad Asissi bio sukobio sa susjednim gradom Perugiom. Tu je zarobljen. U tamnici je proveo punu godinu dana. Tu mu se nametalo pitanje: „Franjo, zašto želiš služiti slugi, a ne Gospodaru?“ To ga je privelo razmišljanju i promjeni. Posvetio se molitvi i meditaciji.

Ideal mu je postao što doslovniji život po evanđelju: „Idi, prodaj sve što imaš, dođi i slijedi me!“ To je i učinio i počeo u  jednostavnosti, istinskom siromaštvu i slobodi duha slijediti Isusa. U početku mu se pridružilo 12 prijatelja koji se nazvaše "manjom braćom". Svojoj mladoj zajednici Franjo daje pravila koje papa Inocent III. usmeno odobrava. Dobili su i ovlast propovijedanja. Zajednica se ubrzo povećavala. Nastaje nova redovnička družba u Crkvi - franjevci.

Franjin je pokret reformatorski. Svojim nastojanjem da doslovno nasljeduje Krista Franjo se ubraja među najveće svece. Njegov je utjecaj bio vrlo zamašan, a franjevački se red proširio cijelim svijetom. I danas je vrlo brojan.

Franjo je umro je 3. listopada 1226., a u kalendaru se slavi 4. listopada.

Ikongrafija ga prikazuje u franjevačkom habitu, s Kristovim ranama na rukama (stigmama), često okružena životinjama, napose pticama. Glavni je zaštitnik Italije.

Izvor: HKZ


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin