2014-11-21 09:12:16

Malo o "Malim keramičarima"

U OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu djeluju mnoge sekcije po programu Izvannastavnih i Izvanškolskih aktivnosti. Međutim, posebno je zamijećen rad Keramičarske grupe koju vode učiteljice: Zdravka Mihaljević, Daliborka Anić Bare i Biljana Macura. Radovi ove sekcije zagospodarili su zidovima i interijerima prostorija  škole, a škola nije mala; nešto manje od tisuću učenika koji rade u dvije smjene. Posla mnogo, ljubavi ne manjka, snova i kreativnosti napretek. Svojoj sekciji dali su ime „Mali keramičari“, a ostvaruju velika, zanimljiva umjetnička djela.

    S radom su počeli 2001. godine. Prethodno je opremljena radionica uz pomoć Međunarodne organizacije Chatholic Relief Services (CRS). Od tada kontinuirano rade, a kroz radionicu je prošlo više od 200 učenika škole. Aktivnosti se provode jednom tjedno, po dva školska sata. Zbog velikog zanimanja djece sekcija radi u dvije grupe. Sam sadržaj radionice odnosi se na podučavanje vještinama oblikovanja gline. U početku su izrađivali  jednostavne predmete kao što su: broševi, pločice i svijećnjaci, a sada izrađuju unikatne zdjele, vaze, figurice…

    Svake školske godine u povodu Dana škole organizira se izložba koju posjećuju učenici, djelatnici i roditelji. Česta je suradnja s lokalnom zajednicom. Uz potporu Gospodarske komore za područje posebne državne skrbi, izlagali su radove na Sajmovima poduzetništva. S Udrugom invalida „Sv. Bartolomej“ provedene su radionice u kojima su sudjelovali i njihovi štićenici.

    Organizirane su i prodajne izložbe čiji je prihod namijenjen Ligi protiv raka Knin. Keramičarska grupa ugostila je i dvoje akademskih umjetnika: akademsku slikaricu i keramičarku Ljerku Njerš, te keramičara Borisa Rocu. Zajedno s njima organizirane su radionice u kojima su upoznali djecu s drevnom tehnikom pečenja glinenih posuda, raku, a predmeti s tih radionica krase prostore škole.

    Kako ne bi sve ostalo u malom zatvorenom krugu škole, učiteljice i učenici tri godine uzastopno sudjeluju u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ za darovite učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Treba naglasiti kako je cilj ove vrijedne skupine, kroz izvannastavne aktivnosti razvijati dječje stvaralaštvo, poticati kreativnost, otkrivati umjetnički san žudnje kako bi jednoga dana i sami postali umjetnici zahtjevnog majstorstva oblikovanja gline i pretvaranja u keramičarske uspješnice. Ako neki i ne uspiju dosegnuti san umjetnika, sigurno će njihove ruke zauvijek ponijeti osjećaj jedinstvene mekoće u oblikovanju gline. A to je već ljubav. Ljubav je oduvijek trebala nježnost i predanost. Može li učenik što uzvišenije ponijeti u život?

 

Knin, 20. studenoga 2014.

Pripremio:        

mag. paed.Fabijan Lovrić


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin