2014-12-30 08:07:58

Novogodišnji običaji i tradicije

Obiteljsko svetkovanje Nove godine vrlo je slično božićnom, s time da je Božić okrenut užoj obitelji, a Nova godina rodbini i prijateljima. Danas je iščekivanje Nove godine izgubilo značajku obiteljskog blagdana, ne samo u gradu nego i na selu. Nisu se sačuvala ni stara čestitanja koja isprepliću poruku o događaju Božića s novogodišnjim dobrim željama članovima obitelji i njihovom materijalnom dobru. Na staru i Novu godinu bilo je svega obilja, kao na Božić. Navečer na Silvestrovo (31.12.) narod je običavao ići na misu zahvalnicu.

Nova godina nije bogata običajima, ili se pak pojavljuju isti i slični običaji kao na Božić (kao na Božić postoji običaj darivanja vode, zdenca ili bunara jabukom s kinča ili umivanje lica. Ovo su radile djevojke, proricujući vrijeme udaje). Suvremeno slavljenje Nove godine je opće; pripada svima, a ne samo kršćanima. No, svejedno postoje običaji u koje puk čini kako bi im nova godina bila što uspješnija! Pogledajte ih pod opširnije.

 

TRADICIONALNA VJEROVANJA:

- Vjerovanje kako crveno donje rublje začinjava ljubavni život tokom naredne godine

- U novu godinu ne treba ulaziti s dugovima jer će vas pratiti tijekom cijele godine.

- Ne treba jesti perad jer perad rado čeprka, pa ćete, ako je jedete, stalno čeprkati po prošlosti.

- Kuća za doček mora biti čista, jer kakva je tada, takva će biti cijele godine!

- Uz kožu stavite nešto novca kako bi ga cijele godine imali dovoljno

- Ne smijete ništa iznijeti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka. U protivnom slijedi godina bez novca.

- Novu treba dočekati s puno buke jer se ovako tjeraju zli duhovi.

- Novu ti prva treba čestitati osoba suprotnog spola, zbog sreće u ljubavi.

- Kada se otvara šampanjac, namjesti se da te pogodi čep! Naime, vjeruje se da ti u tom slučaju slijedi odlična godina. Ako te čep nije pogodio, onda se barem pobrini da popiješ posljednji gutljaj iz boce jer ti to također prognozira odličnu godinu.

- Želite li sreću u novom ljetu, prvi gost u kući bi trebao biti tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi dar. Neće biti dobra godina ako je prvi gost muška osoba crvene ili plave kose. Također, radi li se o ženskoj osobi, svakako je otjerajte jer bi vam mogla donijeti nesreću!

 

Izvor: http://www.sib.hr/lifestyle/nova-godina-2012/3871-zanimljive-novogodisnje-tradicije.html http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/krozgodinu/hrvatski_bozic1.htm http://vijesti.gorila.hr/gorilopedija/lifestyle/blagdani/novogodisnji_obicaji

 

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin