2015-01-24 08:47:37

Zanimljivosti: Font koji olakšava čitanje disleksičarima

Zahvaljujući Nizozemcu Christianu Boeru, odnosno njegovoj tipografiji (fontu) Dyslexie, život disleksičara postat će znatno lakši. Naime, ovaj 33-godišnji grafički dizajner, koji sam pati od disleksije, još kao student krenuo je razvijati novi font koji će olakšavati disleksičarima čitanje, a nedavno ga je na svojoj web stranici ponudio besplatno, piše State.com.

Raditi na ovoj tipografiji Boer je počeo u sklopu projekta na Umjetničkoj akademiji u Utrechtu u Nizozemskoj. Font će olakšati čitanje disleksičarima jer pravi drastičnu razliku u oblikovanju sličnih slova kao što su mala slova 'b' i 'd'.

Tradicionalni fontovi dizajnirani su isključivo s estetskog stajališta, što znači da često imaju karakteristike koje čine slova i znakove teško prepoznatljive za osobe s disleksijom, naveo je Boer na svojoj web stranici, dodajući kako često slova u riječi izgledaju preslično.

Zbog poremećaja u pisanom izričaju, osobe koje pate od istoga za posljedicu imaju i poteškoće u učenju. Prema dosadašnjim istraživanjima oko 17 posto stanovništva ima disleksiju, a 33-godišnji Nizozemac se nada da će njegov font podići pomoći disleksičarima, ali i podići razinu svijesti oko tog poremećaja.

Dokazano je da Dyslexie pokazuje pozitivne rezultate te da povećava jednostavnost u čitanju. A nezavisne studije provedene na sveučilištima u Twente i Amsterdamu došle su do rezultata koji otkrivaju kako skoro tri četvrtine učenika ima manje pogrešaka u čitanju pri polaganju ispita pisanih ovim fontom.

Izvor: http://www.srednja.hr/Novosti/Svijet/Mozete-besplatno-skinuti-font-koji-pomaze-disleksicarima-u-citanju

 

 

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin