2015-02-12 10:34:42

Edmodo - društvena mreža za učenike

Edmodo je društvena  mreža nastala sa ciljem povezivanja i suradnje učenika i učitelja, a postoji od 2008. godine. Od tada do danas dogodile su se brojne promjene u funkcioniranju ovog servisa. U početku to je bila platforma za mikrobloging, da bi sada to bila cjelovita društvena mreža s brojnim aplikacijama korisnim za učenike i učitelje. Edmodo ima preko milijun članova iz cijelog svijeta.
 

Učitelj stvara grupe ili razrede u koje se isključivo učlanjuju njegovi učenici nakon što im daje kôd grupe. Komunikacija je zatvorena za ostale članove Edmoda ili za one izvan servisa. Učitelj može poslati poruku svim članovima grupe ili svim svojim grupama, te izravno određenom ili određenim učenicima. Učenik ne može poslati izravnu poruku drugom članu svoje grupe, već samo svojoj grupi, na taj način učitelj može pratiti svu komunikaciju unutar grupe. Osim slanja poruka, mogu se slati i dijeliti poveznice, sve vrste multimedijalnih datoteka a odmah ih se može pregledati, zatim postoji kalendar za informiranje učenika o predstojećim događanjima i zadacima, alat za zadavanje zadataka i ocjenjivanje, prostor za pohranu datoteka, alat za anketiranje, te mogućnost pristupa putem mobitela. Učitelji imaju mogućnost povezivanja s drugim kolegama unutar sustava, a od nedavno daje se mogućnost pristupa i roditeljima.

EDMODO U NAŠOJ ŠKOLI

Učenici koji idu na sate informatike, su se početkom veljače počeli upoznavati sa radom ove društvene mreže za učenike i učenike, koji pripada Web 2.0 alatima. 

Kako bi se započeo rad na Edmodu, učitelj se mora registrirati, a potom on kreira razredna odjeljenja ili manje grupe učenika gdje sustav generira pristupnu šifru koju mora dati učenicima prilikom njihove registracije. Ono što je dobro je da prilikom registracije učenika nije potrebna nikakva e-mail adresa nego samo ime i prezime, korisničko ime i lozinka te šifra grupe koju daje učitelj. Na ovaj način učitelji i učenici mogu komunicirati i izvan nastavnog sata ukoliko su potrebna neka dodatna objašnjenja ili zadavanje dodatnih zadataka za učenje i ponavljanje. Mreži mogu pristupiti i roditelji te se na taj način dati uvid u djetetov rad i zalaganje u školi.

Prva reakcija učenika bila je  „Edmodo je Facebook za učenje“ kad su ugledali sučelje Edmoda. Nema sumnje da je sličnost s Facebookom privukla učenike da se uključe u mrežu, osim toga ta sličnost im je pomogla da brzo usvoje način rada u Edmodu.

Predaja domaćih zadaća i učeničkih radova postala je mnogo jednostavnija, jer pri tome mogu unaprijed saznati ocjenu. Meni je Edmodo postao osobito važan za upoznavanje sposobnosti učenika i to onih koji su u razrednom okruženju samozatajni i tihi. Takvima je društvena mreža omogućila slobodno izražavanje i mogućnost da pokažu svoje prave vještine i znanja.

Edmodo olakšava rad ne samo učenicima, nego i učiteljima budući da u sučelju ove mreže postoje različite aplikacije koje nam olakšavaju rad te su nastavni sati zanimljiviji, a učenički rad kod kuće olakšan jer učenici koriste modernu tehnologiju koja je njima zanimljiva i pristupačna.

Sustav omogućava izradu kvizova, testova, biblioteku radova i korištenje različitih aplikacija za učenje svih nastavnih predmeta.

Budući da smo tek započeli sa radom u Edmodo, još se lagano učimo i stječemo naviku posječivanja ove mreže od svoje kuće. Kako bi ova mreža postala još dostupnija svima, smišljene su i aplikacije za mobitele za sve platforme, Android - Windows Phone i iOS.

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin