2015-02-21 07:40:40

21. veljače - Međunarodni dan materinskoga jezika

Svake godine 21. veljače obilježavamo Međunarodni dan materinskoga jezika. UNESCO je 1999. godine donio odluku da se taj dan obilježi kako bismo se podsjetili da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već nezamjenjiv izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Ukoliko netko ide u Zagreb 24. do 26. veljače neka svakako posjeti našu Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu koja ima Dane otvorenih vrata. Ondje se mogu razgledati: Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljopisnih karata i atlasa i Zbirka muzikalija i audiomaterijala.    

 

Osim što nam jezik treba kako bismo komunicirali, on je prijenosnik društvenih vrijednosti i identiteta. On je živ i svugdje je oko nas. Nažalost, polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. Broj izvornih govornika se smanjuje. Obrazovni sustav se širi svijetomi Internet zanemaruje tisuće jezika, što ugrožava bogatstvo ljudskog znanja.

Engleski, francuski, španjolski, ruski i kineski sve brže potiskuju manjinske jezike. Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO. 

Obilježavanje ovoga dana ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima se može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila. 

 

Volimo svoj jezik i služimo se ispravno njime!

Linkovi koji vam mogu koristiti:

pravopis.hr

hrvatskijezik.eu

http://ihjj.hr/


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin