2015-02-25 17:28:05

YouTube Kids aplikacija sa sadržajima isključivo za djecu

Nedavno je predstavljena Youtube Kids aplikacija koja je namjenjena mlađem uzrastu, a s ciljem zaštite djece od sadržaja koji nisu primjereni njihovom uzrastu. Aplikacije su dostupne za Android i iOS platformu te ih možete pronaći u nastavku.

Android: http://goo.gl/SsDTHh                               

iOS: http://goo.gl/P0cikI

U nastavku članka možete pronaći više detalja o aplikaciji koju izvorno prenosimo sa stranice Portal za škole.

 

Djeca imaju pametne telefone i koriste ih za komunikaciju, gledanje video filmića, igranje igrica, slušanje glazbe, odnosno većinom za zabavu. Tehnologija i digitalni sadržaji igraju iznimno veliku ulogu u odrastanju današnje djece i čini se kako je taj proces nepovratan. Pristup Internetu na svakom koraku zabrinjava mnoge roditelje zbog sigurnosti djece, ali i zbog njihove izloženosti sadržajima koji nisu primjereni njihovoj dobi.

Kad je gledanje video uradaka u pitanju, glavno mjesto zasigurno je djeci i odraslima Googleov servis YouTube. Bez obzira na snažnu cenzuru i veliku pažnju koju YouTube posvećuje neprimjerenim sadržajima, na tom se kanalu još uvijek mogu naći video sadržaji koji nisu za dječje oči.

Zato YouTube najavljuje posebnu dječju aplikaciju nazvanu YouTube Kids koja će od 23. veljače biti dostupna za sve Android mobilne uređaje i to besplatno. U Googlu najavljuju da će aplikacija uskoro biti dostupna i za druge platforme.

YouTube će vrlo pažljivo birati i postavljati sadržaje dostupne djeci kroz novu aplikaciju. Većinom će djeci biti dostupne poznate emisije i animirani filmovi poput Ulice Sezam, Tomice i prijatelja, National Geographic Kids emisija, Pocoya i sličnih sadržaja.

YouTube Kids imat će također ugrađeni mjerač vremena koji će kontrolirati roditelji, a koji će aplikaciju ugasiti i učiniti nedostupnom nakon točno određenog vremena koji su odredili mama ili tata uz pomoć zaporke. Kada dozvoljeno vrijeme istekne, aplikacija se gasi, odnosno traži ponovno upisivanje zaporke koju znaju samo mama i tata. Isto tako, isključena će biti mogućnost komentiranja filmića.

Kao što se vidi na fotografiji, aplikacija će imati pet glavnih upravljačkih ikona. Pritiskom na TV ikonu, djeca mogu izabrati i gledati dječje emisije. Izborom radijske ikone djeca mogu slušati glazbu, odnosno dječje pjesmice, a ikona sa žaruljicom označava edukativne sadržaje. Ikona koja prikazuje dalekozor iza sebe skriva najgledanije sadržaje. Tu je, naravno, i tražilica koja omogućuje pretraživanje svih videa unutar aplikacije prema ključnim riječima. S obzirom na to da neka djeca još ne znaju pisati, aplikacija će imati mogućnost glasovnog upravljanja.

YouTube nije jedini video servis koji je u posljednje vrijeme lansirao aplikaciju za djecu. Još u siječnju to je učinio i Twitter predstavivši svoju Vine Kids App koja je naišla na niz pozitivnih kritika u javnosti.

Članak autorice Jelene Kovačić prenesen je sa stranice Klinfo.hr

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin