2015-03-17 09:02:57

Likovna izložba: Popovača – Knin – Petrinja

Pod geslom Rukama grlimo, srcem slikamo, Popovačka udruga likovnih stvaralaca (PULS)  Moslavački štrk (roda) uspješno je organizirala međunarodni projekt Moslavačke minijature, pridonoseći razvoju likovne umjetnosti i kulture Grada Popovače, te kulturnoj promidžbi Hrvatske. Za izložbu minijatura raspisan je međunarodni natječaj, a javilo se, individualno, mnoštvo autora iz: Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Belgije, Srbije, Crne Gore, Turske, Švicarske, Njemačke, Kine, Južne Koreje, Poljske, Australije i Hrvatske.

   Ovo je 2. međunarodna izložba, a pristiglo je 462 likovna rada. Izložba je održana 14. ožujka 2015. godine u Domu kulture u Popovači, a pokrovitelji su bili: Grad Popovača, Turistička zajednica Grada Popovače, dok se u svim kontaktima putem medija i na terenu, vrijedno i znalački pojavljivala Marija Pukec Žigić, koja je uredila i katalog s imenima i djelima autora koji su nagrađeni ili pohvaljeni za likovno stvaralaštvo, dobivši pisana priznanja i drvenu skulpturu ŠTRK.

    Nagradu ŠTRK za likovno stvaralaštvo dobili su: Bartolin Sanja – Petrinja, Slatina Ante – Split, Komac Biserka – Kranj.

    Pohvalnice za likovna postignuća dobili su autori: Vesović Dragana – Kragujevac, Trupković Ivan – Daruvar, Funes Mladen – Nova Gradiška, Chun-Rui Yang – Kina, Kolarek Željko – Koprivnica.

    Marija Pukec Žigić u katalogu ističe: Raznolikost prispjelih radova 2. međunarodne izložbe MOSLAVAČKE MINIJATURE pokazuje ljepotu osobnosti i bogatstvo likovnog stvaralaštva, te tajnu povezanost međusobno nepoznatih umjetnika koji na tren postaju cjelina isijavajući pozitivnu energiju i ljubav, koja istodobno postaje i inspiracija njihova daljnjeg stvaranja.

    Na samom otvorenju izložbe nastupili su i umjetnici iz: Rešetara, Knina i Popovače

    Izložba radova 2. međunarodne Moslavačke minijature ostaje na razgledanje domaćinima, žiteljima Popovače, i svima koji pohode Popovaču u periodu od 14. ožujka 2015. – 24. ožujka 2015. nakon čega se izložena postavka seli u Grad Knin u dane Grada Knina, na dan 10. lipnja 2015. godine. Dan je utvrđen na sjednici u Kninu, a u Popovaču su, radi izravnog, prvog kontakta i dogovora, došli kao suorganizatori: Mato Milanović (Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Knin) i Fabijan Lovrić (književnik i učitelj u OŠ Domovinske zahvalnosti Knin). Nakon Knina, ova vrijedna postavka minijatura, biti će izložena i u Petrinji.

    Na otvorenju izložbe u Popovači, nadahnuto je govorio gradonačelnik Josip Mišković, a izložbu je proglasila otvorenom zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, koja nije skrivala zadovoljstvo zbog izuzetno dobrog odaziva publike (oko 300 posjetitelja, od umirovljenika do djece vrtićke dobi), dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Očito je da građani Sisačko-moslavačke županije poznaju i poštuju kulturu i likovno stvaralaštvo, istaknula je tom prigodom.

                                        Fabijan Lovrić, učitelj razredne nastave

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin