2015-04-22 23:00:53

Knjižnica: Noć knjige

Kao i svake godine u ovo doba u knjižnicama je sve užurbano i puno događanja. Prisjetit ćemo se zašto!

22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige. Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora, slavi se od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu, prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku.

Svjetski dan knjige i autorskih prava proglasio je UNESCO 15. studenog 1995., a obilježava se u više od stotinu zemalja. Dan 23. travnja izabran iz nekoliko  razloga, tad je umro poznati književnik Miguel de Cervantes i rođen William Shakespeare, a sama zamisao temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Sv. Jurja. Prema tradiciji iz srednjeg vijeka muškarci svojim djevojkama na dan Svetog Jurja poklanjaju ruže, a od  1925. one zauzvrat  muškarcima poklanjaju knjige.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim zemljama, 23. travnja održava se World Book Night (Svjetska noć knjige).

U Hrvatskoj Noć knjige se obilježava od 2012. godine. Tim povodom knjižare, knjižnice i mnoge druge javne ustanove postaju mjesto održavanja raznovrsnog, zanimljivog programa koji traje od 18 sati do 1 iza ponoći. Sve to radi promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Ove godine u našoj školskoj knjižnici učenici trećih i četvrtih razreda čitali su učenicima prvih i drugih razreda. Prvi sat na redu su bili 2.c i d razred kojima su učenice Lana (3.c) i Karla (3.d) čitale Plesnu haljinu žutog maslačka. Drugi sat 1.c i d su uživali u priči Leteći glasovir, koju su čitale Gabriela (4.d) i Elizabeta (4.e). Učenici 1.c razreda odlučili su nas iznenaditi ilustrirajući priču Leteći glasovir na svoj način. Prekrasne ilustracije možete vidjeti na panou ispred školske knjižnice.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin