2015-04-24 09:16:55

U Kninu obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava, Dan hrvatske knjige, Noć knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava održava se od 23. travnja 1995. godine, proglašen na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

    Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

    Tim povodom i u Kninu je održani niz priredaba čiji je glavni nositelj Gradska knjižnica Knin, a uključila se i OŠ „Domovinske zahvalnosti“ Knin. U Školskoj knjižnici održani su edukativni sati o vrijednosti i dugotrajnosti pisanoga medija u odnosu na elektronske medije. Učenici nižih razreda posjetili su Gradsku knjižnicu, gdje je ljubazno osoblje dočekalo učenike, a održana su i zanimljiva predavanja o knjigama i vrijednostima knjiga, te zašto se iste čuvaju?

    Knin, sa svojim zanimljivim resursima, oduševljava učenike iako svakodnevno šeću ulicama i mnoga mjesta i spomenici u gradu su im dio svakodnevice, ali posjetiti sve to sa svojim razredom, uvijek je nešto novo. Željeli su sve zabilježiti fotografijom, te će svaki učenik imati mali foto album s izlaska u grad. Posebno je zanimljiv posjet nogometnom igralištu s vještačkom travom. Fotografije govore sve.

    Prije izlaska u grad trebalo je dobiti suglasnost roditelja, što je učinjeno, na radost njihove djece, jer ih svaki izlazak izvan učionice oduševljava.

Fabijan Lovrić, učitelj razredne nastave


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin