2015-05-17 16:16:16

Vjeronaučni olimpijci na Krku

Rano je ujutro, a na njihovim se licima nalazio jedan od najljepših kršćanskih simbola – osmijeh. Uzbuđenje, radost, ushićenost bili su prisutni od samog polaska iz Šibenika. Učenici osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije, koji su bili među najboljima u natjecanju iz vjeronauka, zajedno su se sa svojim mentorima, članovima Povjerenstva te s predstojnicom Katehetskog ureda uputili prema najvećem hrvatskom otoku, prema Krku. Iako smo se vozili kilometarski dugom autocestom, put je zapravo i brzo prošao jer je autobus bio ispunjen veselim razgovorima naših olimpijaca, raznim društvenim igrama i velikom količinom smijeha.

         Krčki most, koji čini glavnu prometnu sponu s kopnom, naša je prva poveznica s otokom bogate povijesti i kulture. Došavši u sam Krk posjetili smo katedralu koja je posvećena Uznesenju Marijinu gdje smo se susreli i s krčkim biskupom fra Ivicom Petanjakom. Nakon upoznavanja sa znamenitostima ovog prekrasnog sakralnog prostora uputili smo se na tjelesno okrjepljenje.

         Nakon individualnog razgledavanja grada i obilaska suvenirnica uputili smo se prema Jurandvoru, poznatom po nacionalnom spomeniku kulture hrvatskog naroda – Bašćanskoj ploči. Zaista smo svi bili oduševljeni i počašćeni što smo imali priliku biti na tlu gdje su hrvatski korijeni zasađeni.  Ulazak u crkvu sv. Lucije, u kojoj je vrijedni spomenik i pronađen, za mnoge je značio izuzetno važan čimbenik ovog  jednodnevnog izleta. Na takvu mjestu ne možete ne osjetiti ponos i duhovni mir. Kratko prepričavanje povijesti nakratko vas vrati u vrijeme kada je započelo stvaranje ove jedinstvene baštine, koju zaista trebamo poštivati i njegovati.  Svi su željno iščekivali trenutak za fotografiranje s replikom već spomenutog kulturnog i nacionalnog spomenika.

         Ovdje smo se još malo osvježili, zaigrali nogomet te se uputili natrag svojoj županiji. Sati vožnje, hoda i nekoliko kapi kiše nisu savladali naše drage vjeroučenike jer su i na povratku bili veseli i puni dojmova koji će im ostati, nadam se, zauvijek u sjećanju. Na povratku smo imali mogućnost gledati i film koji je svima mogao biti duhovno nadahnuće.

         Hvala svima onima koji su omogućili  ovo prekrasno putovanje na kojemu su nastala i nova poznanstva, nova prijateljstva. Hvala našim dragim olimpijcima koji su, osim znanja, pokazali i svoje veliko srce divnim ponašanjem.

Hvala našem Gospodinu koji nas spaja, koji sve što čini, čini radi nas. Bog vas blagoslovio i čuvao!

         Mir i dobro!

Vjeroučiteljica, Suzana Bukarica


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin