2012-01-28 18:27:48

NAUČITE KAKO UČITI

Učenje je način na koji stječemo znanje. Samo znanje je temelj civilizacije i svake godine znanja je sve više i više. Učenje treba biti organizacijski oblik stjecanja znanja. Potrebno je dobro organizirati vrijeme te svladati metode i tehnike učenja i  rezultati će biti bolji.
Evo nekoliko savjeta što je potrebno za uspješno učenje.

-preduvjet uspješnoga učenja je dobro čitanje
-čitati s razumijevanjem, pozorno i usredotočeno
-pročitano prepričati vlastitim riječima
-ponavljajte usvojeno

Da bismo mogli usvajati određena znanja potrebno je naučiti kako čitati. Prvo čitamo letimično (brzo), pa trebamo uočiti bitan dio teksta, više puta ga pročitati te prepričavati pročitano vlastitim riječima te zapamćeno ponavljati. Moramo se naravno koncentrirati na čitanje i sadržaj pročitanoga  te smjestiti se u udoban položaj.

-rasporedite vrijeme
-izabrati najvažnije
-usredotočiti se na ono što radite
-poboljšati svoju motivaciju

Dobra organizacija vremena je tajna uspjeha svih uspješnih ljudi. Kako bi što bolje organizirali vrijeme potrebno je napraviti popis zadataka koje morate obaviti, istaknuti prioritete i ne odustajati od zacrtanog plana. Osim u rasporedu vremena i zadaća, tajna uspjeha leži i u potpunom usredotočenju na ono što u tom trenutku raditi. Prvo rješavajte najteže zadatke jer je tada koncentracija najveća.
Za uspješno i ustrajno učenje važno nam je da si nađemo djelotvornu motivaciju, jer ona utječe na naš radni elan, a porastom motivacije porast će volja za učenjem. Kada izgubite snagu i volju sjetite se prednosti i radosti koje vas očekuju po završetku vaše zadaće i pomislite na radost, sigurnost i ponos koji ćete osjećati kad uspješno izvršite  zacrtani cilj.

-aktivno slušanje, brže učenje
-pisanje bilješki
-služenje karticama i simbolima
-sudjelujte na satu, budite aktivni

Aktivno slušanje i zapisivanje na nastavi te sudjelovanje u samom satu puno olakšava učenje. Potrebno je svladati sramežljivost odlučiti dignuti ruku, postaviti pitanje jer će te odmah zapamtiti odgovor i naučiti taj dio gradiva. Kod obilnog gradiva npr. čitanja lektire pišite zabilješke o svakom pročitanom dijelu knjige. Kasnije pročitavši bilješke sjetit će te se i nekih drugih detalja iz pročitanog. Ako neko gradiva ne možete zapamtiti nacrtajte pokraj njega  neki simbol           ( zvjezdicu, srce)  koja će vas kasnije vizualno podsjetiti na naučeno gradivo.

-radni prostor
-poboljšati pamćenje
-stjecanje radnih navika
-postavite si jasne ciljeve

 Ozračje, ambijent, osvjetljenje, sve to čini prostor oko nas, a prostor utječe na naš radni elan i sposobnost koncentracije.. Bitno je da  radni prostor bude uredan, prozračan, ugodne temperature, također je bitno  da uvijek učite na istom mjestu, vama poznatom prostoru kako vam nove stvari ne  bi odvlačile pozornost.
Pamćenje treba vježbati jer vježbanjem postaje snažnije i korisnije. kapacitet pamćenja raste s količinom upamćenoga. nemojte se  prisiljavat napamet učiti podatke i činjenice puno je bolje da ih smisleno povezujete s drugim informacijama. Na taj način će te ih se duže sjećati. Zapamtite: 20 % učimo slušajući, 30% gledajući, 50 % pri simultanom slušanju i gledanju i 90% pri vlastitoj interpretaciji.
Rad i učenje treba postat dio svakog dana. Moć navike velika je pokretačka snaga. Ono što je navika nije teško.
Preduvjet svakog uspjeha je jasno postavljen cilj. Čemu težim? Što želim postići? I kad postavimo jasan cilj npr. odličnu ocjenu na kraju polugodišta  moramo naći odgovor na pitanja: kako?, na koji način?
Napraviti plan rada i krenuti u ostvarivanje.


Kako bi učenje bilo uspješno potrebno je naravno i slobodno vrijeme. Naučite se opustiti, ciljano gledajte Tv program, spavajte dovoljno, ali ne previše. Na zdravlje našeg cijeloga tijela pa tako i na pamćenje utječe vježbanje i tjelesna aktivnost, stoga se aktivirajte. Postavite si ciljeve i krenite u pobjede.
 

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin