2015-11-02 12:34:42

Mjesec Hrvatske knjige

U Kninu je 20. listopada 2015. Narodna knjižnica Knin priredila predstavljanje knjige učitelja i književnika Fabijana Lovrića. Lovrić je uposlen u OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu, a ovo je njegova 30. knjiga pod naslovom Mostovi (2015.). Ujedno, Lovrić je obilježio i 35 godina od izlaska prve knjige Monterov san i java (1981.).

O novoj Lovrićevoj knjizi govorila je ravnateljica Narodne knjižnice Knin, gospođa Kornelija Belak, dok se na cjelokupan opus osvrnuo gospodin, dr. sc. Dragan Gligora.

Knjiga Mostovi, u cijelosti je posvećena Ivi Andriću, jedinom hrvatskom književnom nobelovcu, a Lovrić je svoju književnu, pjesničku korespodenciju s djelom Andrića, ostvario kroz intelektualno-filozofsku razinu pjesama (25) i pjesama u prozi (35) što je simbolično zbroj njegovih godina u trenutku kada su pjesme nastajale.

Zanimljivo je kako Lovrić ima širok krug prijatelja među umjetnicima, te je naslovnicu oslikao Ivan Antolčić, svojedobno predlagan i za najprestižnija priznanja za svoj rad, a treba istaknuti samo pet nagrada Grigor Vitez za ilustracije.

Ne treba zaboraviti niti recenzente: doc. dr. sc. Zdravko Kordić i prof. Marina Kljajo Radić koji su dali stručno mišljenje o spomenutoj knjizi.

Knjiga je tiskana u vlastitoj nakladi, a sedamdesetak posjetitelja je izniman broj na jednoj promociji, što potvrđuje kako Lovrić nije zaboravljen književnik, nego iz godine u godinu ostvaruje zavidan napredak u radu.

Od strane Narodne knjižnice Knin, nagrađeni su i oni koji su pročitali najviše knjiga po bilješkama u knjižnici. Za učenike je to: Atonija Jerković, s pročitanih 93 knjige u proteklih 12 mjeseci, a za odrasle je to Kristina Štrbac s pročitanih 138 knjiga.

Tako upotpunjena književna večer zadovoljila je posjetitelje, a treba reći da je na taj dan bilo veoma loše meteorološko stanje.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin