2012-02-02 20:50:56

STIŽE NAM...

Karneval (lat. caro: meso + levare: dignuti) je razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju mesopust, poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. Osim tih naziva u uporabi su i krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek ili maškare. Pokladni ophodnici također se nazivaju raznovrsnim nazivima poput maskara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika i ostalih naziva koji se razlikuju od mjesta do mjesta, kao i skupina poput zvončara, baba, pokladara, maškura i drugih, a pokladni nazivi ponekad označavaju nekoliko pojmova.

Maškare su idealno vrijeme kada možemo postati netko drugi, zabaviti se i zaboraviti na sve brige.

I ove godine u našem gradu će se održavati prigodni program:

Dana 10.02.2012.godine, s početkom u 14,00 sati kreće karnevalska povorka ulicama grada Knina. Povorka kreće od Jovićeve ulice( naše škole), Tomislavovom i Tuđmanovom ulicom do Trga Ante Starčevića, gdje će biti primopredaja ključa grada Knina s početkom u 14,30 sati. Povorka zatim nastavlja svoj put Zvonimirovom ulicom do Atlagića mosta.

Dana 11.02.2012.godine, s početkom u 20,00 sati održat će se ples pod maskama – maskenbal u Domu HV-a u Kninu, uz večeru, živu glazbu, bogatu lutriju, te uz izbor najboljih maski, predviđa se veselje do ranih jutarnjih sati.

Kako bi prisustvovali ovim zabavnim događanjima morate imati masku te biti za  pjesmu i ples. Dužni ste prije svega, biti veseli, sličiti na svakoga osim na sebe. Tako ćemo otjerati zimu, krizu, tužne misli, bolest, godine, loše ocjene i sve drugo što nas pritišće.

Postanite dio ovih veselih događanja u našem gradu, zabavite se, nasmijte i pomladite ovaj grad, a održite tradiciju.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin