2012-02-20 18:14:18

Korizma

ŠTO JE KORIZMA?

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu započinje u nas kršćana crkveno razdoblje koje se zove KORIZMA. Korizmeno razdoblje počinje velikim postom i nemrsom. Korizmeno razdoblje predstavlja razdoblje pokore i duhovne priprave i traje četrdeset dana, od Pepelnice do Uskrsa. Nedjelje se ne ubrajaju u to razdoblje jer kršćani svaku nedjelju, pa i one koje dođu u Korizmi, slave kao dan Kristova uskrsnuća i pobjede pa se u taj dan ne posti, ne vrši se pokora, žrtva i odricanje jer je nedjelja dan pobjedničkog slavlja.

ŠTO KRŠĆANINU PREDSTAVLJA KORIZMA?

Njemu je to privilegirano vrijeme milosti Božje. To je vrijeme obraćenja, posta, pokore i poziva na dobra djela ljubavi i služenja drugima. To je vrijeme našeg osobnog dozrijevanja kroz post, pokoru i odricanja a u vjeri, nadi i ljubavi. I sada, dok vam ovo pišem, ove retke, u mojoj nutrini me nešto steže i ispunjava kao kad sam se nekad u mladosti zaljubio. A sve od pomisli na to razdoblje priprave za sam USKRS, najveći kršćanski blagdan.

NA ŠTO KRŠĆANE PODSJEĆA KORIZMA?

Sama Korizma podsjeća vjernike na dva različita ali vrlo važna razdoblja u povijesti kršćanstva, različita trajanja.

Kao povijesno prvo, Crkva sa svojim vjernicima to čini po uzoru na četrdesetgodišnje putovanje izabranog Božjeg naroda iz Egipta po pustinji do obećane domovine. Za njih je to bilo razdoblje kušnji i prihvaćanja svoje ovisnosti o Bogu.

Kao povijesno drugo, Crkva se kroz Korizmu, zajedno sa svojim vjernicima, prisjeća četrdesetodnevnih Isusovih kušnji u pustinji. Isus odmah, po svojem krštenju na Jordanu, odlazi u pustinju kako bi proživio i prihvatio svoju ovisnost o Bogu, svojem ocu. Isus se sučeljava sa zlom i pobjeđuje ga u svim njegovim kušnjama.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin