2017-10-16 15:25:15

Posjet učenika pekari

Prigodom obilježavanja Dana kruha učenici 1.a, 2.a i 2.b  razreda naše škole  posjetili su u četvrtak,  12. listopada,  pekaru Ljubić. Cilj posjeta bio je vidjeti i upoznati proces proizvodnje kruha i ostalih pekarskih proizvoda.

Ljubazni pekari na izrazito zanimljiv način pokazali su djeci uređaje za pripremanje tijesta i naveli sastojke koji su za to potrebni . Nakon demonstracije  oblikovanja tijesta učenici su dobili manje komadiće koje su sami mijesili i kreirali različite oblike. Radosti nije bilo kraja. Prostor je  bio ispunjen ozarenim licima i „cvrkutom“ dječjih glasova.  Marljive ručice pripremile su mnogo pletenica, kiflica, pereca…  Nakon toga vidjeli su i ušli u prostoriju  u kojoj se tijesto „odmara“ , podiže prije pečenja. Razumjeli su bitnu ulogu kvasca u pripremanju i prisjetili se kako to izgleda kad rade mame i bake kod kuće.

Završni dio je stavljanje tijesta u ugrijanu peć. Iako su protekle noći vrijedno radili, a sada su prekinuli san i odmor kako bi djeci pokazali proizvodnju kruha,  pekari nisu bili pospani, nego veseli i šaljivi dok su upozoravali  na oprez zbog visoke temperature peći.

Spontani učenički  pljesak izazvalo je vađenje zlatnožutog  peciva vani. Ugodan miris ispunio je prostor.

Slijedilo je čašćenje ukusnim i slasnim pecivima koja su čekala da ih učenici uzmu.

Vidjeli su i način punjenja peciva različitim slatkim nadjevima.

Radost i zadovoljstvo  bilo je na svim licima. Učenici su bili sretni zbog svega što su vidjeli, u čemu su sudjelovali i što su kušali, a pekari su bili sretni gledajući oduševljenje i ozarenost djece.

 Požrtvovnim, ljubaznim i veselim pekarima pekarnice Ljubić,  za ono što su  doživjeli, učenici i učiteljice rekli su gromoglasno: „Hvala!“ i vratili se nasmiješenih lica u školu.

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin