2018-09-12 17:05:04

ZELENA ČISTKA

Dragi prijatelji Zelene čistke i čistog okoliša,

obavještavamo vas kako će učenici i učitelji naše škole obilježiti ovu akciju u petak 14. rujna.

Ova je godina sedma godina zaredom da nastojimo diljem zemlje osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti sve građane, a posebice najmlađe u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost. Više o ovoj akciji pročitajte u nastavku.

2018. godina uistinu je posebna. Zašto?

Ovogodišnju kampanju obilježit će čak dvije akcije čišćenja. U travnju smo zajednički proveli akciju čišćenja divljih odlagališta otpada kojom se Hrvatska priključila kampanji Let's Clean Up Europe! koju je pokrenula Europska komisija. U travanjskoj, već dobro poznatoj akciji sudjelovalo je čak 200 odgojno-obrazovnih ustanova (vrtića, osnovnih škola, srednjih škola i fakulteta) diljem svake od 21 županije.

Vrhunac ovogodišnje kampanje Zelena čistka dogodit će se 15. rujna kada se održava globalna akcija Let's do it! World! koja će u isti dan okupiti čak 150 zemalja oko pozitivnog cilja – čistog svijeta.

Sudjelovanje najmlađih u akcijama čišćenja uvijek je od iznimne važnosti budući su upravo oni budući naraštaji koje treba osnažiti za aktivan doprinos očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada, čime postaju pozitivan primjer svojim vršnjacima, potiču na volontiranje te ujedno podižu svijest o očuvanju okoliša, a nas potiču da budemo bolji.

Cilj dosadašnjih akcija, kao i ove, je podići svijest građana Hrvatske, posebice mladih, o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada te važnosti očuvanja okoliša. Djeca i mladi su budući nosioci društva te ih treba motivirati da preuzmu inicijativu i brigu za okoliš jer je ista presudna za kvalitetan i zdrav život. Tijekom ovog projekta poticali smo razvoj volonterstva djece i mladih, gdje smo povezali dosad najveći broj volontera na nekom projektu u povijesti Lijepe naše.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin