2018-11-11 10:09:58

Erasmus+: Naša škola kao domaćin prve mobilnosti u projektu

Od 5.11. do 9.11.2018.g. naša je škola bila domaćin prve mobilnosti učenika i učitelja iz pet europskih zemalja: Portugala, Italije, Litve, Bugarske i Turske. Projekt pod nazivom RespeACT Your Peer, Don't Bully, Be FRIENDLY (ACT FRIENDLY) provodi se od 1.10.2018., a završit će 30.9.2020.g. Tijekom dvije godine provođenja projekta škole iz šest zemalja će razmjenjivati primjere dobre prakse u borbi protiv svih oblika vršnjačkog nasilja u školama i izvan nje provodeći različite aktivnosti za učenike, učitelje i roditelje.

Za gostujuće učenike i učitelje održan je prigodan program dobrodošlice, te kratko predstavljanje svih zemalja, škola i gradova iz kojih dolaze. Gostima smo pokazali ljepote našega grada, a posebno su se oduševili kninskom tvrđavom.

Na prvom sastanku učitelja održano je i natjecanje za logotip projekta. Učitelji su u svojim zemljama održali natjecanje za najbolji logotip pa su najbolje od najboljih predstavili u Kninu te je u napetom glasovanju za najbolji logotip proglašen logotip OŠ Domovinske zahvalnosti. Logotip će se koristiti u svim službenim objavama i dokumentima.

Tijekom posjeta zemalja partnera Kninu, održani su sastanci učitelja na temu Cyberbullyinga, vršnjačke potpore te su se dogovarale aktivnosti koje će se provoditi do sljedeće mobilnosti koja će se održati u veljači 2019.g. u Italiji.

Za učenike su održane zanimljive aktivnosti: debatni klub je predstavio debatu na temu „Školske uniforme“, a keramičarska grupa je održala radionicu gdje su učenici izrađivali radove u glini. Izrađivali su se i stripovi na temu prijateljstva i bullyinga koristeći aplikacije na tablet uređajima kao i plakati sa prigodnim porukama svih zemalja.

Gostima su se u poslijepodnevnim satima predstavile ljepote grada Knina, Splita, Šibenika i NP Plitvička jezera.

Pet dana je prebrzo prošlo. Zadnjeg dana posjeta učitelji i učenici su ispunili anketu zadovoljstva, podijeljeni su i certifikati za sudjelovanje, a nakon svega došlo je vrijeme za rastanak. Sa suzama u očima, otpratili smo naše goste te se veselimo što ćemo se uskoro opet vidjeti u Italiji. Stvorila su se neka nova prijateljstva što je i cilj projekta, kao i upoznavanje kulture drugih zemalja te razvijanje jezičnih kompetencija.

Zahvaljujemo se svim našim učiteljima i djelatnicima škole te posebno našim roditeljima domaćinima koji su pridonijeli da se planirane aktivnosti uspješno provedu jer smo se na taj način pokazali kao stvarno odlični domaćini.

 

Ostale slike pogledajte u FOTOGALERIJI.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin