2018-11-22 14:23:56

Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije i Sveopćeg dječjeg dana

Na Vijeću učenika razgovaralo se o toleranciji i dječjim pravima. Učenici su imali radionicu u kojoj im je zadatak, kroz rad u grupama, bio pronaći rješenje za pojedine situacije ali na način da poštuju prava svih uključenih u sukob, vode računa o prihvaćanju drugih i osobnoj odgovornosti.

Nakon radionice i rasprave o mogućim rješenjima, učenici su pogledali prezentaciju Gdje spavaju djeca? autora James Mollisona.

Fotografije prikazuju djecu iz SAD-a, Meksika, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Izraela, Kenije, Senegala, Lesota, Nepala, Kine i Indije. Svaki su par fotografija popratili i kratkim tekstom koji sadrži ''životnu priču'' svakog djeteta. Osim dokumentarne, knjiga ima i edukativnu ulogu - upoznati djecu, a i odrasle, s uvjetima u kojima žive djeca širom svijeta. Autor se odlučio za fotografije spavaće sobe jer je soba u njegovom djetinjstvu odražavala što je imao i tko je bio. Želio je prikazati složene situacije i socijalna pitanja koja se tiču djece.

Nakon prezentacije učenici su napisali svoje dojmove i misli. Te će prezentaciju pokazati na svojim satovima razrednika kako bi upoznali učenike o uvjetima u kojima djeca odrastaju te ih potaknuli na razmišljanje o uvjetima u kojima oni žive i odrastaju.

Neki od osvrta učenika nakon radionice i prezentacije:

„Žao mi je zbog života djece koja nemaju roditelje ili svoj dom. Volio bih kad bi djeca mogla živjeti onako kako sanjaju.“

„Osjetio sam sreću i tugu. Sreću zato što se ta djeca bore iako nemaju ništa. Tugu zato što nemaju skoro ništa.“

„Shvatio sam kako zapravo ne cijenimo ono što imamo.“

„Žao mi je djece. Mislim da mogu biti ponosan na to što imam lijep život.“

„Žao mi je djece jer ona nisu kriva zbog toga.“

    

   

 

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin