2019-03-18 13:20:10

Projekti: Hrabri klik

Hrabri klik novi je projekt Hrvatskog debatnog društva i Osnovne škole Domovinske zahvalnosti iz Knina financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Više i na poveznici Hrvatskog debatnog društva.

Nakon uspješno odrađenog projekta Škola inkubator tolerancije, odlučili smo se nastaviti raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja u školama. Ovoga puta, koristit ćemo prisutnost učenika na Internetu kako bismo napravili pozitivnu promjenu koja će se reflektirati kako na školu partnera, tako i na društvo u cijelosti. Zato ćemo tijekom projekta razvit ćemo aplikaciju koja će postati platforma učenicima za anonimnu prijavu neželjenog i nasilnog ponašanja, koje vide ili prožive, stručnim suradnicima škole.

Projekt također uključuje provođenje niza radionica s učenicima, roditeljima, stručnim suradnicima škola kako bismo obuhvatili sve skupine koje mogu utjecati na prevenciju nasilja. Radionicama želimo postići osviještenost učenika o problemu međuvršnjačkog nasilja, roditelja i zajednice o načinima i metodama komunikacije s djecom o tome problemu, a stručne suradnike želimo educirati o korištenju aplikacije kako bi se njezina uporaba našla u što većem brojem škola.

Naši volonteri posjetili su OŠ Domovinske zahvalnosti u veljači s ciljem razvoja ideja za međuvršnjačke radionice koje će provoditi u školi. Posebna pažnja usmjerena je na razvoj vještina, poput kritičkog promišljanja, ematičnog ponašanja i aktivnog slušanja, za koje su učenici samostalno procijenili da su najvažnije vještine u sprječavanju međuvršnjačkog nasilja. Stečene vještine, učenici će prenositi svojim školskim kolegama, kako bi se na školskim hodnicima u potpunosti preveniralo međuvršnjačko nasilje.

Učenicima je predstavljena ideja aplikacije ”Hrabri klik” koju će oni svojim idejama i prijedlozima učiniti zanimljivom svojim vršnjacima. Tako su drugi dan edukacije učenici proveli kreirajući odgovore na najčešća pitanja za koja vjeruju da žrtve nasilja, njihovi roditelji, ali i učenici koji su skloni nasilnom ponašanju tragaju.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin