2019-05-06 20:29:29

Projekt Škole za Afriku i Aziju

Od ove školske godine naša škola se priključila u provedbu UNICEF-ovog projekta Škole za Afriku i Aziju.

“Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava , pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja u Africi  uključilo se 27 razvijenih zemalja iz cijelog svijeta, a dosad je u njima prikupljeno više od 225 milijuna američkih dolara.

Brojne su škole izgrađene, a postojeće obnovljene. Djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama, izgrađena su školska igrališta, a učionice opremljene potrebnim edukacijskim materijalima, školskim klupama i stolicama.

Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su prekinula školovanje ili bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje.

Učenici i djelatnici hrvatskih škola zadnje 4 godine vrijedno prikupljaju sredstva za bolje obrazovne mogućnosti djece Burkine Faso, a u ovoj godini naša pomoć još više znači. Pogoršanje sigurnosne situacije stvorilo je potrebu za nastavkom obrazovanja djece čije su škole zatvorile svoja vrata.

Zahvaljujući vrijednom doprinosu hrvatskih škola i u ovakvoj se situaciji nastavlja školovanje u UNICEF-ovim šatorima podignutim u sigurnim područjima, dopremaju se „škole u kutiji“, humanitarne potrepštine i osigurava psihosocijalna podrška kako bi život djece zahvaćene krizom nastavio teći što je normalnije moguće.

Istovremeno, milijuni djece Bangladeša zakinuti su za mogućnost obrazovanja zbog prepreka poput siromaštva, dječjeg rada i dječjih brakova. Osim toga, klimatske promjene kojima svjedočimo sve češće uzrokuju elementarne nepogode koje uništavaju domove i škole djece Bangladeša.

Učenici četiri razreda naše škole će sa svojim učiteljicama raditi na razvijanju međunarodne solidarnosti i podizati razinu učenja o važnosti obrazovanja, toleranciji, socijalnoj pravdi i odgovornosti.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin