2020-05-20 10:49:26

SVJETSKI DAN PČELA

"Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života", poznata je izjava Alberta Einsteina.

I pčele imaju svoj svjetski dan kojim se želi ukazati na njihovu presudnu ulogu u održavanju ekosustava. Iako ih uzgajamo zbog meda, najvažnija uloga pčela jest oprašivanje bilja bez kojega ne bi bilo moderne poljoprivrede ni mnogih divljih biljnih vrsta koje bi jednostavno nestale s lica Zemlje. Stoga borba za život sve manje populacije pčela – nema alternativu.

Svjetski dan pčela slavimo 20. svibnja u spomen na Antona Janšu, oca modernog pčelarstva.

ŠTO MI MOŽEMO NAPRAVITI

Saditi medonosno bilje, očuvati bioraznolikost i što manje koristiti pesticide, pomažite svojim roditeljima u vrtu i istražujte život pčela, možda i napravite hotel za njih!

Naša škola sljedeći kreće sa sadnjom eko kutaka, u sklopu školskog projekta Eko kutak u našem gradu, te ćemo sa svojim malim doprinosom pružiti pčelama novo mjesto za odmor i hranu u našoj zajednici.

Projekt "Eko kutak u našem gradu" dio je projekta "Znanje za održivo djelovanje" financiranog od strane Ureda za udruge vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin