2020-05-22 10:54:52

Međunarodni dan biološke raznolikosti – naučite nešto novo i odigrajte kviz

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. 

Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti je Biološka raznolikost i poljoprivreda. Poljoprivreda je primjer kako ljudske aktivnosti imaju značajan utjecaj na ekosustave.

Naši učenici su kroz veljaču i ožujak imali priliku na satovima razrednika razgovarati o temi Kako su živjeli naši stari, u sklopu projekta Eko kutak u našem gradu.

Projekt "Eko kutak u našem gradu" dio je projekta "Znanje za održivo djelovanje" financiranog od strane Ureda za udruge vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Povezali su pojam održivog razvoja sa sadašnjim i prijašnjim načinom života. Istraživali su što su sve naši predci morali sami proizvoditi, a što su morali kupiti i što mi danas proizvodimo, a što kupujemo.

Također su istražili koje su se biljke sadile, koje su samonikle i za što su se sve koristile. Osim što su pretraživali literaturu i Internet, najzanimljivije im je bilo razgovarati sa svojim bakama i djedovima koji su im pričali o svom nekadašnjem načinu života.

Iako tek kreću s prvim iskustvima u sadnji, odlučili su posaditi ljekovito i začinsko bilje u eko kutke u našem gradu. To bilje će se koristiti za očuvanje bioraznolikosti, opstanak pčela i izradu proizvoda od njega. Na taj način potiču održivi razvoj i potiču građane da i oni to isto naprave.

Pogledajte o kojem su ljekovitom bilju saznali nešto više:

Klikom na link odigrajte kratak kviz o bioraznolikosti i saznajte koliko znate o ovoj temi.

https://wordwall.net/hr/resource/2328917


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin