2020-11-30 20:47:57

Predstavljanje priručnika Znanje za održivo djelovanje-od teorije do prakse

Predstavnice Zelene Istre i Centra za mirovne studije predstavili su priručnik “Znanje za održivo djelovanje - od teorije do prakse” predstavnici Istarske županije, a Ekološka udruga “Krka” Knin predstavit će ga predstavnicima Šibensko-kninske županije.

Priručnik je namijenjen radu u školama kako bi se obrazovnim radnicama i učenicima približile teme održivog razvoja i inspiriralo za rad u svojim zajednicama. Usmjeren je upoznavanju učenika s temama koje su danas aktualne globalno, a mogu se obrađivati u lokalnom kontekstu. Također, donosi prikaz mogućnosti i primjere kako raditi na ovim temama s učenicima kroz nastavu, izvannastavne aktivnosti i projekte škola u zajednici. Osim primjera za obrazovne radnice i teorijskog objašnjenja koncepta i sadržaja održivog razvoja, priručnik sadrži i inspiraciju za učenice/ke kroz prikaze rada i doprinosa aktivista različitih profila.

Sadržaj priručnika je izrađen u suradnji partnera na projektu Znanje za održivo djelovanje - Udruga Zelena Istra, Centar za mirovne studije i Ekološke udruge “Krka” Knin te škola: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija iz Knina, Gimnazije Pula, OŠ Monte Zaro, OŠ Kaštanjer, OŠ Šijana iz Pule te OŠ Vladimira Nazora iz Krnice.

U njemu su opisani projekti učenika tih škola u svojim zajednicama kao što su “Pragrande - divlje srce grada”, “Eko kutak u našem gradu”, “Skroji svoju održivu priču” i drugi.

“Nadamo se da ćemo ovim priručnikom inspirirati i druge koji rade s mladima u osnaživanju za djelovanje, a obrazovnim radnicima biti podrška pogotovo u odnosu na podzastupljenost sadržaja održivog razvoja u obrazovanju kao i na nedostatak didaktičkih priručnika”, poručuju autori priručnika.

Priručnik je dostupan za slobodno preuzimanje na stranicama projekta Znanje za održivo djelovanje.

https://zzod.zelena-istra.hr/media/filer_public/de/7a/de7ab23a-4988-4bfd-9272-f0a443d06387/prirucnik_znanje_za_odrzivo_djelovanje.pdf

Stajališta izražena u ovom priopćenju isključiva su odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt “Znanje za održivo djelovanje” provodi se u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Program financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin