2012-04-03 12:43:36

Izabrana nova hrvatska riječ - "zatipak"

Na ovogodišnjem natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ koji provodi časopis „Jezik“, pobijedila je riječ „zatipak“ (tipfeler). Autor pobjedničke riječi Šandor Dembitz dobio je nagradu Dr. Ivan Šreter. Drugu nagradu osvojio je Eduard Beg za riječ „nekapnica“ (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi sprječavanja kapanja vina pri nalijevanju), a Martina Kobaš za riječ „dodirnik“ (touch screen) dobila je treću nagradu.

Povjerenstvu za izbor nove najbolje hrvatske riječi pristiglo je 1600 riječi koje je poslalo 1200 natjecatelja. U uži izbor predloženo je stotinjak riječi. Ovogodišnji, šesti natječaj izazvao je dosada najveću pozornost, te je na njega pristigao do sada najveći broj riječi i natjecatelja.

Ove godine dodijeljeno je po prvi puta priznanje „Dr. Ivan Šreter“ za promociju hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji. Priznanje su dobili autori Boška Trbojević, Lana Hudeček, Maja Matković i Igor Čutuk za Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska.

Natječaj za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa „Jezik“, prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić.

Godine 2006. pokrovitelj natječaja postaje Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a nazvana je po hrvatskom liječniku poznatom po tome što je u Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog uporabe hrvatskog jezika.

U dosadašnjih pet natječaja nagrađene su riječi suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga).


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin