2021-10-20 13:00:38

Kulturne i javne ustanove zavičaja

Učenici 2. a i 2. b razreda proveli su jedan jako zanimljiv dan na izvanučioničnoj nastavi. Cilj nam je bio obilježiti Mjesec hrvatske knjige posjetom Narodnoj knjižnici i uvježbati gradivo Prirode i društva o sigurnosti te posjetiti neke od kulturnih i javnih ustanova u našem gradu. Sve smo povezali s projektnim aktivnostima u eTwinning projektu koji ćemo predstaviti.

Projekt Kulturne i javne ustanove zavičaja je osmišljen kao igra u kojoj učenici, kroz posjete kulturnih i javnih ustanova zavičaja, spoznaju važnosti istih. Podijeljen je na dva dijela. Prvi dio projekta učenici će biti turisti u svom gradu. Posjetit će važne kulturne i javne ustanove, naučiti čemu služe i zašto su važne ljudima. Drugi dio učenici će biti turistički vodiči te će svoje znanje o naučenim kulturnim i javnim ustanovama prezentirati kolegama u projektu.  

Danas smo posjetili Narodnu knjižnicu u kojoj smo saznali kako postati član, kako posuditi knjige, tko radi u knjižnici, razliku između školske i gradske knjižnice, koje su još djelatnosti knjižnice, poslušali bajku i ugodno se družili s djelatnicima knjižnice. Na kraju su učenici dobili i poklone. Putem do vatrogasne postaje imali smo priliku vidjeti Veleučilište Marko Marulić, Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice i Crkvu sv. Ante. U jednom trenutku pridružio nam se i gradonačelnik, gospodin Marijo Ćaćić , s nama popričao i pozvao nas u goste.

Druga javna ustanova koju smo posjetili je Vatrogasna postaja. Tamo su nas jako lijepo dočekali vatrogasci, učenicima ispričali što sve rade vatrogasci, pokazali vatrogasnu opremu u vozilima i prostor gdje borave. Na kraju su i vatrogasci učenici počastili i darovali.

Treća naša postaja bila je Hitna pomoć. Tamo su djelatnici bili jako susretljivi i s učenicima razgovarali o tome kada se poziva hitna pomoć i na koji broj, ljubazni liječnik odgovarao je na sva pitanja i pokazao učenicima unutrašnjost kola hitne pomoći i njihov sadržaj. Vozač kola je za njih upalio signalna svjetla i time ih dodatno razveselio.

Učenici su bili oduševljeni današnjim danom, pokazali su zavidno znanje i sudjelovali u svim aktivnostima koje su im bile ponuđene. 

Mira Radović


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin