2012-04-17 19:07:00

Oprez, zlostavljači na internetu?

Zlostavljači se danas nalaze svuda oko nas pa i na Internetu. To su obično starije osobe koje uz pomoć interneta  dolaze do djece i tinejdžera te ih iskorištavala za hranjenje svog bolesnog ega. Nakon nekog vremena to prestaje biti online zabava jer oni traže susret „u živo“.
Društvene mreže pružaju anonimnost, svatko se  može predstaviti  kako želi i biti ono što nije, odnosno ono što želi biti samo kako bi postigao svoj cilj.

Koga zlostavljači traže? Najčešće su to tinejdžeri koji su mnogo na internetu i kojima roditelji nemaju pojma što ondje rade. Lak plijen su i ranjivi tinejdžeri koji su u depresiji zbog škole, prijatelja ili stanja u obitelji. Kako ih prepoznati? Preljubazna osoba

Čuda se događaju, ali ipak treba biti oprezan. Tamo netko nepoznat pojavio se u trenutku baš kada ti treba rame za plakanje i predao si mu svoju dušu kao na pladnju. I dok se pitaš: 'Je li ovo moguće?' ta osoba već nudi još veću pomoć i inicira sastanak u četiri oka jer ti želi i 'može' pomoći do kraja.

Uvijek i u svemu  se slaže s tobom

Glavni mu je cilj zadobiti tvoje povjerenje, zato će se složiti sa svime što kažeš i uvijek će ti povlađivati. Možda ćeš se upitati: 'Je li ovo moguće, kao da je moja srodna duša?!'

Odmah traži telefon ili da se nađete

Normalnim osoba treba vremena da se upoznaju pa makar se to radilo i na internetu, kad je toliko karata već na stolu. Zlostavljač je nestrpljiv i želi svoj plijen čim prije te će vrlo brzo, čim pomisli da je stekao tvoje povjerenje, inicirati da mu daš svoj broj telefona ili se nađete osobno.

 Pogreške

Kaže da je 'čovjek od knjige', ali dok tipka stalno pravi pogreške. Obično je mnogo grešaka znak nervoze i želje da te što prije obrlati pa zapravo nema puno vremena paziti kako piše.

Slika govori  tisuću riječi

Ako nema fotografiju – pozor! Isto tako, ako ima fotografiju, ali na njoj je nešto neodređeno ili je očito da je skinuta s interneta – opet pozor. Normalne osobe obično će staviti svoju fotografiju ma kakva ona bila. Oni koji to ne čine obično žele nešto sakriti. Dobro ako je to oveći trbuh ili tako nešto, ali obično se ne radi o tome već o godinama, a nerijetko i – spolu.

Kakav mu  je e-mail?

I e-mail može reći mnogo toga o osobi. Primjerice, većina će u svom e-mailu staviti svoje ime, dio svog imena, kućnog ljubimca ili nečega što voli. Zlostavljači  će se poslužiti ljigavijim nazivima, nešto kao hotguy, sexy69 i slično.

Kako se zaštititi?

-na društvenim mrežama nikada nemoj ostavljati adresu i broj telefona.

-sasvim je u redu  blokirati osobu s kojom ti nije ugodno dopisivati se.

-pobrini se za postavke i namjesti da tvoj fotografije i ostalo ne budu dostupne baš svima na internetu.

- zlostavljači su obično inteligentne osobe koje se dobro znaju prikriti.

-imaš li kakvih online problema uvijek se obrati roditeljima, a u konačnici i policiji jer NIJE u redu da te netko uhodi ili ti govori stvari zbog kojih ti je neugodno i nagovara te na nešto što ne želiš!


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin