2012-05-21 12:27:36

Prehrana i mladi

Naša zemlja se često spominje kada se spominje pretilost, debljina te nezdrav način života. Po nekim statistikama smatra se kako više od 600 000 Hrvata ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost je problem današnjice i posljedica je prevelikog unosa hrane, a nedovoljnog kretanja. Debljina izaziva niz bolesti od dijabetesa do karcinoma i različitih kardiovaskularnih bolesti.Osim same količine hrane koju unosimo u organizam bitno je i što unosimo jer  hrana koju unosimo u organizam izravno utječe na naše opće dobro,a najviše na zdravlje.

 Osim same pretilosti mogu se javiti i ostali opasni poremećaji u prehrani koji su rezultat međudjelovanja niza čimbenika, a mogu uključivati emocionalne poremećaje, poremećaje ličnosti, pritisak u obitelji, moguću genetsku ili biološku predispoziciju, kulturu u kojoj postoji obilje hrane i opsjednutost mišlju o mršavosti. Tako nepravilna i neadekvatna prehrana može biti uzrokom različitih poremećaja, pa i pojave jasni znakova bolesti.

Mladi, nažalost, imaju sve lošije prehrambene navike kojih se kasnije teže ili nikako ne mogu riješiti.

Neredoviti obroci, fast food,a kod nekih još i u osnovnoj školi, cigarete  postaju njihova svakodnevnica. Smanjuje se broj obroka, unosi se prevelika količina slatkiša. Ovakav način prehrane dovodi do pada imunološkog sustava, deficita u važnim vitaminima i mineralima, manjka koncentracije, povećanje količine slobodnih radikala koje imaju štetno djelovanje na organizam.

Prvi koraci u poboljšanju prehrane trebali bi biti sljedeći: obavezno isplanirati min 3 obroka dnevno, grickalice zamijeniti orašastim plodovima i suhim voćem. Bilo bi poželjno imati barem jedan kuhani obrok bogat povrćem.  Voćem zamijeniti slatkiše. Ribu jesti barem jedno tjedno jer je bitna za rad mozga kao i za opće zdravlje.

Popularni „studenski mix“ koji se sastoji od raznovrsnih orašastih plodova (badema, indijskih oraščića, oraha) i suhog voća upravo je dobio takav naziv jer je izvrstan izvor energije i sastojaka  potrebnih za dobar rad organizma pa i za bolju koncentraciju

Sve navedene promjene dovode do boljeg osjećaja, svježine, bistrine, zadovoljstva , a i do povećanja energije potrebne za rad i učenje.

Ako želite bolje rezultate u školi, ali i zdrav organizam okrenite se zdravom životu i jedite zdravo i uravnoteženo. To je uistinu teško, ali i moguće. Za to su potrebni volja, odlučnost, ustrajnost  i dobra organizacija.  


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin