2012-05-24 09:26:37

24. svibnja - Europski dan parkova

Europski dan parkova je proglasila Federacija nacionalnih parkova Europe (EUROPARC Federation) s ciljem podizanja vrijednosti europskih zaštićenih područja i dobivanja javne podrške u provedbi svojih ciljeva. Prvi je puta obilježen 1999. godine kada je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima i o njima, kako bi se naglasila važnost zaštite prirode.

Diljem Europe godišnje se raznim događanjima obilježava Europski dan parkova 24.–og svibnja ili blizu tog datuma. Ovaj datum je odabran kao spomen na proglašenje prvih europskih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24. 5. 1909.godine.

Ova internacionalna inicijativa pokrenuta je s ciljem promocije zaštite  i rada nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata biosfere i Natura 2000 lokaliteta.

Hrvatski Sabor je na sjednici 19. rujna 2002.  potvrdio Konvenciju o europskim krajobrazima kojom se obavezuje na promociju zaštite krajobraza, upravljanje i planiranje, te organizaciju europske suradnje o pitanjima krajobraza.

U Konvenciji se navodi kako krajobraz ima važnu ulogu javnog interesa na području kulture, ekologije, okoliša i društva te predstav­lja bogatstvo koje pogoduje gospodarskoj aktivnosti čijom se zaš­titom, uprav­lja­njem i planira­njem može doprinijeti stvara­nju radnih mjesta. Razvoj poljoprivrede, šumarstva, industrije te urbanističko planira­nje, promet, infrastruktura, turizam i rekreacija vrlo često ubrzavaju preobrazbu krajobraza. Zaštitom prirodne i kulturne baštine osiguravamo kvalitetu i raznolikost europskih krajobraza te pridonosimo zajedničkom bogatstvu i životu u zdravijem okruženju. Zaštićena područja su oaze biološke raznolikosti i kulturnih osobitosti te imaju nezamjenjivu ulogu za znanost, edukaciju, ali i rekreaciju, turizam i druge aktivnosti bez kojih je nezamisliv život suvremenog društva.

Prema Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske (stanje 26. studenog 2007.) u Republici Hrvatskoj je zaštićeno 458 prirodno vrijednih područja u 9 kategorija ukupne površine 7.613,5 km2, što je 8,69% ukupne površine. Najveći dio zaštićene površine odnosi se na parkove prirode i nacionalne parkove.

 

Više informacija o nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj možete pronaći na niže navedenim stranicama.

Nacionalni parkovi

Kornati, Brijuni i Mljet

Plitvička jezera i Krka
Risnjak, Paklenica i Sjeverni Velebit

Parkovi prirode
Telašćica i Vransko jezero
Kopački rit i Lonjsko polje
Velebit, Biokovo i Medvednica
Papuk, Učka i Žumberak-Samoborsko gorje


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin