2012-06-13 08:50:07

14.lipnja: Svjetski dan darivatelja krvi
Svake sekunde netko u svijetu treba krv kako bi preživio, stoga se svake godine 14. lipnja obilježava dan u čast dobrovoljnih darivatelja krvi.

Ovaj dan nastoji podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju, zahvaliti i odati počast darivateljima krvi te potaknuti aktualne i potencijalne davatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi.

 

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja diljem svijeta. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Može pomoći u produženju očekivane životne dobi i kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodan kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Cilj je obilježavanjem ovog dana podići razinu globalne svijesti o potrebama transfuzije za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima i doprinosu koji dobrovoljni, neplaćeni darivatelji krvi daju nacionalnim sustavima zdravstva. Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi je i prilika za zahvalu svim ljudima koji daruju krv i tako daju svoj doprinos u odgovoru na povećane potrebe za dobrovoljno darovanom krvlju i plazmom u cijelome svijetu. Tema Svjetskog dana darivatelja krvi 2012. godine je „Svaki darivatelj krvi je heroj“ čime se želi naglasiti da svatko od nas darivanjem krvi može biti heroj. Odavanjem priznanja samozatajnim i neopjevanim junacima koji svakodnevno darivanjem krvi spašavaju živote, sloganom se također želi potaknuti više ljudi diljem svijeta na dobrovoljno i redovito darivanje krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi različitog su porijekla, iz različitih regija, svih su religija i dobi. Odlukom da daruju krv vlastitom voljom, bez naknade, ti pojedinci čine „herojsko djelo“, gestom ljudske solidarnosti koja spašava živote. Neki od njih to čine mnogo puta tijekom nekoliko desetljeća.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin