preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti

NEKI PSIHOLOŠKI FAKTORI KOJI SU VAŽNI ZA UČENJE 

SAVJETI ZA USPJEŠNIJE UČENJE – I.

 • Započni učenje s interesom prema onome što ćeš novo naučiti i s pozitivnim stavom prema učenju.
 • Organiziraj si mjesto koje ti služi samo za učenje. Pobrini se da to mjesto bude dobro osvijetljeno.
 • Odredi ometajuće elemente kao što su: zvonjava telefona, pisanje i primanje SMS poruka, posjete i sl. Smanji ih ili odgodi do završetka učenja ili do pauze.
 • Pobrini se smanjiti buku oko sebe dok učiš. Ako ti je potrebna muzika u pozadini, neka bude lagana i tiha. Isključi TV!
 • Koristi tehnike "aktivnog učenja": uči za stolom - sjedni uspravno na stolici, uči s razumijevanjem (pronađi bitno i poveži s prijašnjim znanjem), započni učenje s pitanjima o gradivu, izvuci naslove poglavlja, podvuci ključne riječi nakon čitanja dijelova teksta, zapisuj bilješke pored teksta, traži primjere, prepričaj svojim riječima, pitaj se što si naučio/naučila.
 • Podijeli gradivo u manje dijelove koje možeš naučiti u kraće vrijeme. Prisili se da završiš jedan mali zadatak i tek onda nastavi sa sljedećim. Usredotoči se na samo jedan manji zadatak odjednom.
 • Koristi razdoblja najveće budnosti i koncentracije za učenje teških dijelova gradiva. Kada si umoran ili gladan koncentracija slabi.
 • Kada ti misli odlutaju, odredi jednu riječ koju ćeš reći samome sebi, a koja će ti biti poticaj da se ponovo koncentriraš na zadatak (na primjer: "Usredotoči se", "Vrati se na zadatak" i sl.)
 • Uzmi pauzu kada završiš jedan ili više zadataka, ili kada osjetiš da ti se koncentracija smanjila. Pauza bi trebala trajati otprilike 10 do 15 minuta.
 • Ako imaš druge zadatke ili obaveze koje ti se motaju po glavi, zapiši ih na jedan papir i odredi kada ćeš ih obaviti. Zatim odloži papir i vrati se na zadatak koji obavljaš.

 

Pamćenje- dvije ideje kako poboljšati pamćenje (uz preduvjet da razumiješ to što učiš)

 • Na male komade papira  ili kartona (3 x 5 cm) zapiši pitanje koje si izvukla iz gradiva koje moraš naučiti. Zapiši pitanje na papir. Na stražnju stranu papira napiši odgovor na to pitanje. Dok čekaš autobus ili samo ubijaš vrijeme ne radeći ništa, izvuci svoje papiriće i pokušaj odgovoriti na pitanja (bez gledanja na poleđinu papira). Možeš zamoliti prijatelja da ti pročita pitanje, a ti odgovori. Ako si zaboravila odgovor, pogledaj ga s druge strane i pokušaj ga ponoviti.
 • Ponavljanje je ključno za pamćenje. Izvuci ono što trebaš naučiti i pročitaj to glasno nekoliko puta svaki dan. To je vrlo slično načinu na koji pamtimo riječi omiljenih pjesama. Osim ponavljanja, u tome nam pomogne i rima ili neke zamišljene slike koje vezujemo uz pojedine dijelove teksta. Budi kreativna i pronađi riječi koje se rimuju s onim što moraš upamtiti. Povezuj gradivo sa zamišljenim slikama, sjećanjima, maštarijama ili iskustvima.

SAVJETI ZA USPJEŠNIJE UČENJE – II.

 1. Prije početka učenja saberemo se i usmjerimo misli samo na ono što ćemo učiti.
 2. Učenje će biti kraće, a gradivo bolje naučeno ako ono što je bilo obrađivano u školi učimo istog ili sljedećeg dana kod kuće.
 3. Prelistajmo prvo udžbenik i bilježnicu da se podsjetimo gradiva koje smo učili prošli put
 4. Pročitajmo pažljivo (glasno) štivo ili lekciju i zabilješke u bilježnici. Ako nam je potrebno, pročitat ćemo je još nekoliko puta (kasnije možemo čitati u sebi).
 5. Proučimo crteže i tabele u udžbeniku.
 6. Razmislimo o onome što smo čitali. Ako nam nije jasna neka riječ ili dio gradiva, potražimo objašnjenje u udžbeniku, rječniku, leksikonu ili pitajmo roditelja. Ne uspijemo li dobiti odgovor, nejasno mjesto u sadržaju ćemo označiti i idući dan pitati nastavnika za objašnjenje.
 7. Nakon čitanja razmišljajmo o tome što je važno i bitno u lekciji i to podvlačimo ili označimo sa strane teksta jednim znakom (npr. zvjezdicom, strelicom, uskličnikom i sl.).
 8. Gradivo učimo i ponavljamo tako da dio po dio prepričamo GLASNO SVOJIM RIJEČIMA. Na ovaj način se ujedno vježbamo u izražavanju i bolje pamtimo jer slušamo sami sebe dok ponavljamo.
 9. Možemo izraditi koncept lekcije u obliku osnovnih pojmova ili kraćih rečenica u posebnu bilježnicu, što će nam olakšati da bolje razmišljamo, pamtimo i ponavljamo.
 10. Gradivo možemo ponavljati tako da naslove iz lekcije okrenemo u pitanja, napišemo ih i pokušamo odgovoriti bez gledanja u knjigu.
 11. Zamolimo roditelje (ili nekog od ukućana) da nam pregledaju zadaću i ukažu na eventualne pogreške koje potom ispravimo.
 12. Nakon učenja “nagradimo” sami sebe igrom, gledanjem TV i sl.

U početku će možda biti teško slijediti ova uputstva, ali budemo li ustrajni, rezultati sigurno neće izostati. Učenje nam može postati zadovoljstvo, jer ćemo pokazati sebi i drugima koliko znamo.

Sada je točno...

 
Logo škole

 
e-Škole

 

 
KNJIŽNICA

DIGITALNI KATALOG

 
Microsoft Showcase

Microsoft Showcase School

za 2016./2017.g.

 
Office 365

 
MI SMO ENABLE ŠKOLA

 
DABAR

 
RASPORED ZVONJENJA

Click here for more graphics and gifs!

PRIJEPODNE

1. 8:00-8:45

2. 8:50-9:35

3. 9:40-10:25

4. 10:45-11:30

5. 11:35-12:20

6. 12:25-13:10

POSLIJEPODNE

1. 14:00-14:45

2. 14:50-15:35

3. 15:40-16:25

4. 16:45-17:30

5. 17:35-18:20

6. 18:25-19:10

 
DOKUMENTI

200

RASPORED INFORMACIJA:

KRITERIJ VLADANJA

VAŽNI DATUMI

 

VRIJEME U KNINU (Klikni na sliku za detalje)

HTML weather
 
 

 
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Korisno - Učitelji

 > Google
 > Yahoo 
Posjetite

Hrv. pravopis

Upisi.hr - Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole

Alt Image

ncvvo

http://www.ITdesk.info/hr/

 
OBRAZOVANJE

 
E-ŠKOLE

E-škola - Biologija

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2011.

Ukupno: 1777204
Ovaj mjesec: 4263
 
Anketa (mala)
Jeste li za vraćanje ocjenjivanja na polugodištu? 
Društvene mreže

 

 
Web godišnjak

 
EU kutak

 
STRUČNI SKUPOVI

 
E-MAIL

Yahoo mail

Windows Live Hotmail

 
Rječnici
Lista linkova je prazna
 
ČASOPISI

 
Portali i e-novine

net.hr

24sata.hr

Sportske novosti

Dnevnik.hr

Jutarnji list.hr

tportal.hr

moje dijete logo

 
Red Button MUP

Redbutton

 
SIGURNIJI INTERNET

 
 > Kutak za ucenik  > Kako lakše učiti?
CMS za škole logo
Osnovna škola Domovinske zahvalnosti / Josipa Jovića 2, HR-22300 Knin / os-domovinske-zahvalnosti-kn.skole.hr / ured@os-domovinske-zahvalnosti-kn.skole.hr
preskoči na navigaciju