preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti

Login
Sada je točno...

Logo škole

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Knjižnica

DIGITALNI KATALOG

Dokumenti

Kriterij vladanja

Kalendar šk.god. 2017/2018

e-Škola smo od 2016.g.

Raspored zvonjenja

Click here for more graphics and gifs!

PRIJEPODNE

1. 8:00-8:45

2. 8:50-9:35

3. 9:40-10:25

4. 10:45-11:30

5. 11:35-12:20

6. 12:25-13:10

POSLIJEPODNE

1. 14:00-14:45

2. 14:50-15:35

3. 15:40-16:25

4. 16:45-17:30

5. 17:35-18:20

6. 18:25-19:10

Office 365

Microsoft Showcase

Microsoft Showcase School

za 2016./2017.g.

Mi smo ENABLE škola

DABAR

Korisno za učitelje

Hrv. pravopis

Upisi.hr - Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole

ncvvo

http://www.ITdesk.info/hr/

Kninska tvrđava/muzej

TZ Knin

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 10. 2011.

Ukupno: 1806571
Ovaj mjesec: 2854
Anketa (mala)
Moj uspjeh na kraju školske godine će biti:


Školski profili

Upisi u srednju školu

Web godišnjak

Sigurniji internet

Red Button MUP

Izdavačke kuće

 

Edutorij eŠkole

Obrazovanje

Rječnici
Lista linkova je prazna
EU kutak

Časopisi

Portali i e-novine

net.hr

24sata.hr

Sportske novosti

Dnevnik.hr

Jutarnji list.hr

tportal.hr

moje dijete logo

Izbor zanimanja

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE?

U životu svakog tinejdžera odabir srednje škole jedna je od najvažnijih odluka koju treba donijeti. Ta odluka nije nimalo laka, stoga treba dobro razmisliti čime biste se u životi voljeli baviti, biste li više voljeli biti neprestano u kontaktu s ljudima, ili više volite urede u kojima ćete imati svoj mir i tako obavljati svoj posao? Biste li voljeli mnogo putovati, upoznavati različite ljude i različita mjesta, ili biste zauvijek htjeli ostati ovdje i putovati preko praznika? To su teška pitanja na koja tek mali broj osnovnoškolaca zna pravi odgovor.
Tijekom cijelog osnovnog školovanja roditelji nam neprestano govore kako bismo trebali puno učiti kako bismo se upisali u dobru srednju školu i potom upisali fakultet, jer ćemo jedino tako uspjeti u životu. No, svi znamo kako je teško zagrijati stolicu, pogotovo zadnjih tjedana prije završetka školske godine, jer tada bismo trebali ispraviti sve ocjene, kako mama i tata nebi pali u nesvijest vidjevši našu završnu svjedodžbu. Naime, nekima je učenje sasvim jednostavno, imaju fotografsko pamćenje, upamte većinu gradiva na satu, i potom kod kuće samo ponove gradivo, no ostalima (a oni su u većem broju) treba mnogo dulje da nešto usvoje, a ostatku se učiti uopće ne da. Prema volji za učenje može se lako odrediti koju ćete srednju školu odabrati, pa pročitajte naše daljne upute, za koje se nadamo da će vam barem malo pomoći u odabiru.


KORAK 1. KOLIKO VOLIŠ UČITI?
Znam, teško pitanje, tko uopće voli učiti… no činjenica je da je nekima učenje "piece of cake" i svladavaju gradivo kao od šale. Ako ste od onih koji vole naučiti nešto novo, mnogo čitate, volite gledati kvizove znanja, kupujete časopise tipa National Geographic, Drvo znanja i sl. vjerojatno su za vas najbolji odabir četverogodišnje škole koje su izvrsna odskočna daska za upis na fakultet, to su većinom jezične, opće, matematičke i športske gimnazije, te elektrotehničke škole, ekonomske i škole primjenjenih umjetnosti itd.
Vjerojatno se pitate zašto biste upisali baš te četverogodišnje škole ako spadate u skupinu tinejdžera sa gore navedenim sposobnostima... Ukratko, bila bi to jako loša odluka kada potencijal koji posjedujete ne biste iskoristili, jer fakulteti vape za učenicima poput vas, koji su ambiciozni, pametni i nadprosječnih sposobnosti koje još samo treba otkriti. Razmislite o tome.
Ako si opet od onih koji bi radije radili sve ostalo osim učenja, uvijek možeš upisati različite četverogodišnje i trogodišnje strukovne škole koje će ti dati dovoljan stupanj znanja kako bi se odmah nakon srednje škole mogao/la zaposliti u struci. No, nikako nemoj misliti kako se tamo ne traži mnogo i ne treba učiti. Sasvim suprotno! Vjerojatno treba učiti i više, jer ako doista želiš već sa navršenih 18 godina raditi u struci, moraš jako dobro "ispeći svoje zanimanje", kako bi dobio željeno radno mjesto.


KORAK 2. DVOUMIŠ SE?
Imaš više opcija, dovoljno bodova, no roditelji smatraju kako je za tebe najbolji izbor npr. ekonomska škola, a ti baš želiš u gimnaziju jer tamo idu svi tvoji prijatelji! Hmm… Gimnazija je itekako dobar izbor i iz gimnazije ćeš najlakše stići na željeni fakultet, no ako su tvom odabiru presudili tvoji prijatelji možda je najbolje da dobro promisliš što zapravo želiš. Prvo dobro promisli koji ti predmeti najbolje leže i s kojim bi predmetima imao/la najmanje problema, zatim dobro razmisli jesi li se voljan/a potruditi oko predmeta koji ti možda u osnovnoj školi nisu bili baš omiljeni (jer upornost se uvijek isplati), razmisli i o mogućnosti daljnjeg školovanja, ako nisi posebno zagrijan/a za odlazak na fakultet možda gimnazija i nije najbolji odabir. Razmisli o odgovorima na ova pitanja i zatim donesi pravilnu odluku!


KORAK 3. ODLUČIO SI, NO BOJIŠ SE KAKO ĆE TO SVE ISPASTI?
Za početak, ta je škola bila tvoj odabir i u nju trebaš kročiti bez imalo straha i pun samopouzdanja, upisao/la si se isključivo s vlastitim ocjenama i sposobnostima i to ti nitko ne može oduzeti. Uostalom, zašto bi se uopće bojao/la nečeg što još nije ni počelo, kada školska godina krene duboko udahni, upoznaj nove mlade ljude, i vidjet ćeš kako se svi osjećaju jednako, stoga glavu gore, uči od samog početka, ne dopusti da ti se nagomila gradiva kako ne bi bio/la u zaostatku i vjeruj sve će ispasti baš kako treba!

NAPOMENA:

Odluka pred kojom se nalaze učenice i učenici osnovne škole vrlo je teška i odgovorna, a samo mali broj zna što želi odabrati, u koju se srednju školu upisati.
Onima koji još nisu sigurni predlažemo linkove i dokument u nastavku. Nadamo se da će vam pomoći navedene upute i savjeti, te da će svima poslužiti i pomoći pri izboru budućeg zanimanja: 

VODIČ KROZ ZANIMANJA

DESET MITOVA O IZBORU ZANIMANJA

KAMO NAKON OSNOVNE - BROŠURE SA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

IZRAČUNAJTE BRZO I JEDNOSTAVNO SVOJE BODOVE ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU ONLINE

 

Priloženi dokumenti:
Savjeti za izbor zanimanja.pdf

vijesti
Kutak za učenike/Izbor zanimanja: Profesionalna orijentacija učenika osmih razreda
Danijel Forjan / datum: 12. 3. 2015. 16:14

Dana 12.3.2015. (četvrtak) stručni tim CISOK-a (Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri) iz Šibenika  informirao je učenike osmih razreda A smjene na temu „Kamo nakon osnovne škole“.


[OPŠIRNIJE]Kamo poslije osnovne škole? - Brošure za upis učenika u srednju školu
Danijel Forjan / datum: 5. 5. 2014. 13:07

U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.


[OPŠIRNIJE]Osmašima se predstavila ŽTŠ Moravice
Danijel Forjan / datum: 8. 4. 2014. 21:40

Učenicima 8-ih razreda predstavila se Željeznička tehnička škola Moravice.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST ZA OSMAŠE: Pretprijave za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015.
Danijel Forjan / datum: 4. 12. 2013. 18:15

U svrhu lakšeg planiranja strukture upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj godini 2014./2015. pozivamo sve učenike osmih razreda koji to još NISU obavili da izvrše pretprijavu na portalu upisi.hr.

Iako pretprijave nisu bile obvezne i ne utječu na samu prijavu učenika koja će se odvijati iduće godine, bit će korisne srednjim školama i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta pri planiranju strukture upisa za sljedeću godinu. Još jednom zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali u tome postupku i prijavili željene obrazovne programe te tako pomogli u planiranju.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST za OSMAŠE!
Danijel Forjan / datum: 8. 5. 2013. 15:27

Dragi osmaši, dana 9.05.2013. u 14:00 započele su  PRIJAVE OBRAZOVNIH PROGRAMA za upise u SREDNJE ŠKOLE.

Zaključavanje odabira obrazovnih programa završava 26.06.2013 u 12:00.

Sve informacije pratite na stranici UPISI.HR. Također si proučite i brošuru koja je objavljena na spomenutoj stranici, a koju možete pronaći i među prilozima ispod ovoga članka. Važno je da se pridržavate KALENDARA koji se nalazi na 50.str. brošure, a sve dodatne informacije si proučite te vam vaši razrednici i stručna služba uvijek stoje na raspolaganju u slučaju nekih nejasnoća.


[OPŠIRNIJE]Kutak za učenike: Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. te izmjenama i dopunama elemenata i kriterija
Danijel Forjan / datum: 29. 4. 2013. 17:03

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole za školsku godinu 2013./2014. Sastavni dio Odluke je Struktura razrednih odjela i broja učenika I. razreda srednjih škola.


[OPŠIRNIJE]Kutak za učenike: Započele prijave u sustav za upise u srednje škole
Danijel Forjan / datum: 12. 4. 2013. 16:11

Sukladno kalendaru objavljenom u brošuri „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014.“ danas, 15. travnja 2013. započele su prijave u sustav Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije kandidata te je važno pridržavati se uputa koje su opisane u navedenoj brošuri.

Izuzetno je važno da prije same prijave u sustav svi kandidati dobro prouče brošuru u kojoj su opisani svi postupci koji se tiču samih prijava i upisa u srednje škole , a dostupna je i na ovoj mrežnoj stranici.


[OPŠIRNIJE]Osmaši - kamo ćete poslije osnovne?
Danijel Forjan / datum: 22. 3. 2013. 09:34

Dragi osmaši i roditelji osmaša!

Kao što već vjerojatno znate, upisi u prve razrede srednjih škola provodi će se od ove godine po novom modelu. Riječ je o nizu promjena koje bi u konačnici trebale biti pogodnije za učenike. Jedna od značajnijih novina svakako je uvođenje elektroničkih prijava i upisa u srednje škole.

Napomena: U prilozima možete pronaći dokumente o kriterijima upisa u 1. razred srednje škole te popis predmeta koji su potrebni za upis.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju